Sokat vártak, de megérte

2023.01.29. 11:00

Megújult a táci református templom

A Táci Református Egyházközség temploma utoljára 1985-ben lett renoválva. Azóta sok idő telt el, az utóbbi években egyre inkább sürgetővé vált a templom tatarozása.

Hajdú Marianna

Nagyon szép lett a templom belseje

Fotó: Borsos Mátyás

Az elmúlt hónapokban nagy sürgés-forgás volt a táci Református templomban. Eljött a régóta áhított felújítás, ami ugyan az egyházközösség tagjait időlegesen kiszorította a templom falai közül, de az épület megújulása talán megérte ezt az áldozatot.   
– 2021-ben Magyarország Kormánya támogatásban részesítette egyházközségünket, melynek köszönhetően régi vágyunk vált valóra. Egyike lehettünk azon templomoknak, akik országszerte a Kormányzat jóvoltából templom felújítási támogatásban részesültek – tudtuk meg Borsos Teréz református lelkésztől.

Az új ablakok körüli fehér festés még hangsúlyosabbá teszi a kereteket
Fotós: Borsos Mátyás

Ugyan mindenre nem volt elég a kapott összeg, de így is sok mindenre futotta. Elsőként a templom tetőzetét és az esővíz elvezető csatornát cserélték le 2019-ben. A 2022-ben megvalósult felújítások eredményeképpen megújult a templom belső tere és részlegesen a külső részek is. A munkálatok júliusban kezdődtek, és december közepéig tartottak, így a karácsonyt már a templomban ünnepelhették.

Az ajtó új réteg festést kapott
Fotós: Borsos Mátyás

Tíz ablakból hetet sikerült kicserélni. Az új évben a maradék három ablak cseréjét önerőből tervezik megvalósítani. A belső falfelület is megújult a felújítás során. Másfél méter magasságban légáteresztő vakolatot kapott és friss festést. A bejárat feletti karzatot tartó sérült gerendázatot megerősítették, a karzatok alatti felületeket gipszkartonnal borították. A templom több helyen sérült és kopott beton aljzatát felületkezelő réteggel újították meg és új szőnyegek díszítik. A padok sem maradtak ki a szépítkezésből, itt kicserélték az összekötő elemeket. 
– A templom külsején nagyobb beavatkozás nem esett, a legsérültebb felületek lettek kijavítva. Az új ablakok díszítő keretét átfestették és külső párkányzatokat kaptak. A lábazat felett egy díszítő fehér sávot festettek és a bejárati ajtók is új festékréteget kaptak. A harangokat megerősített ácsolat tartja már.

Szigeteléssel és friss festéssel is fiatalították falakat
Fotós: Borsos Mátyás

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában