Aranybulla Emlékév

2022.12.14. 14:02

Végéhez közeledik az Aranybulla Emlékév – szakmai konferenciát tartott a fehérvári kutatóközpont

Az Aranybulla Emlékév zárókonferenciáját tartotta szerda délelőtt a Hiemer-házban a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont. A jubileumokban bővelkedő esztendő hivatalosan emléktábla-avatással ér véget szombaton.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Alba Regia – Bulla Aurea –  Régészeti és történeti perspektívák Székesfehérvár régmúltjának kutatásában címmel szervezett tudományos szakmai konferenciát a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont.
Köszöntőjében Kulcsár Mihály, a kutatóközpont igazgatója felidézte, az Árpád-ház kihalását követő trónviszályos időszakban, amikor a cseh rendszer kimenekítette Magyarországról a Szent Koronát, a legenda szerint az ereklye egy éjszakát a felvidéki Ipolybalog katolikus templomában töltött. Erről a jeles eseményről a település máig megemlékezik.
– A katolikus templom tornyának díszítőkeresztjét Szent Korona motívumra cserélték és a település is rendelkezik a korona hiteles másolatával – ahogy Székesfehérvár is –, illetve még a kórusukat is Szent Korona Kórusnak hívják. – magyarázta Kulcsár Mihály hozzátéve, Visegrádra kerülése előtt a Szent Korona körülbelül 300 évet töltött Székesfehérváron, ezért is kiemelten fontos a nemzeti történelmünkről való megemlékezés.
A konferencia tematikáját a hármas jubileum – 972, 1172 és 1222 – adta: Székesfehérvár hagyomány szerinti alapításának 1050. évfordulója, III. Béla király hatalomra jutásának 850. évfordulója és az Aranybulla székesfehérvári kiadásának 800. évfordulója.
Cser-Palkovics András polgármester beszédében elhangzott, szombaton a Nemzeti Emlékhelyen II. András tiszteletére emléktáblát helyeznek el, s ez az esemény zárja majd az Aranybulla Emlékévet.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

– Ebben az időszakban – idén és az elmúlt pár évben is – számos olyan új tudományos eredmény látott napvilágot, melyek egy tematikájában igen gazdag konferenciára adnak lehetőséget. Sokrétű, izgalmas témákat és új tudományos eredményeket is magukban foglalnak az előadások. – mondta a szakmai konferencia kapcsán a polgármester. Kiemelte, jelenleg is számos régészeti feltárás zajlik a városban és annak környékén. A városvezető egyúttal köszönetet mondott a város történelmi múltjának feltárásában közreműködő szakembereknek.
– Felelősséggel tartozunk azért, hogy időről időre a tudományos újdonságokat a kultúra eszközeivel, az oktatás lehetőségeivel bemutassuk, befogadhatóvá tegyük és átvigyük az üzenetet: a városnak most is büszke polgárai vannak. – zárta köszöntőjét Cser-Palkovics András.
A konferencián elsőként Takács Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Intézetének professzora tartott előadást Székesfehérvár korai templomainak építészettörténeti kapcsolatairól.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

Szakmai előadást tartott továbbá a székesfehérvári tudományos élet szereplői közül a Szent István Király Múzeum képviseletében Szücsi Frigyes régész, Szőllősy Csilla régész, Pokrovenszki Krisztián múzeumigazgató, valamint Szabados György, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont és a Szent István Király Múzeum történésze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában