Közlekedés, energiaárak, fejlesztések

2022.12.06. 07:00

A kényes kérdéseket sem kerülte ki online fogadóóráján a fehérvári polgármester

Közösségi oldalán ismét online közmeghallgatást tartott Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Kecskés Zoltán

Forrás: Cser-Palkovics András közösségi oldala

December 5-én, hétfőn 16 és 18 óra között várta a felmerülő kérdéseket kollégáival együtt a városvezető. Az online közmeghallgatáson egyebek mellett napirendre került a Vásárhelyi lakótelep kérdésköre, különös tekintettel a parkolók, a járdák állapota, valamint a zajvédő fal megépítése. A lakó azt sérelmezte, hogy a vasúti közlekedés az éjszakai órákban is hangos, majd arról érdeklődött, mikor várható a fenti fejlesztések kivitelezése. 

– A Vásártéri parkolók felújításának tervei elkészültek, megvalósításuk a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével lehetséges. Ez igaz a járdák felújítására is. Ütemezetten tudunk haladni, főleg a mostani energiahelyzetben. A vasút mellé a vasút tud zajgátló falakat telepíteni. Minden ilyen észrevételről tájékoztatjuk őket, de látni kell, hogy régen meglévő vasútvonalak mellé nehezebb elérni ezek telepítését – reagált Cser-Palkovics András. 

A Székesfehérváron jelenleg is zajló fejlesztések miatt jelentősen megnőtt a forgalom, ennek kapcsán tette fel a kérdést az egyik környékbeli: várható-e a közlekedést könnyítő beruházás, különösképpen a szárazréti LIDL körforgalomra vonatkozóan, ahol tapasztalatai szerint katasztrofális helyzet uralkodik a délutáni csúcsban. Mint írta, feltorlódnak az autók, ami főleg az Új Csóri út felől, valamint a Szent Flórián körútról érkezőket érinti. 

– Az állami kezelésű csomópont kapacitásnövelése fontos lenne. Ennek érdekében tanulmánytervet rendeltünk, amint elkészül, már egy előzetes költségkalkulációval tudunk a Magyar Közút NZrt.-vel közösen pénzügyi támogatásért folyamodni. Az igazi megoldást hosszabb távon az M81-es gyorsforgalmi út megépítése adja majd, aminek szerencsére folyamatosan zajlik az előkészítése az állam részéről – reagált válaszában a polgármester.

A téli időszakban – ahogyan rövidülnek a nappalok – láthatjuk, hogy egyre nagyobb jelentősége van a településen kiépített közvilágítási hálózatnak. Az egyik kérdező az Aszalvölgyi ároknál lévő sétány világításáról, míg másikuk a Lehel utcai játszótértől a Pozsonyi útig tartó szakasz közvilágításáról érdeklődött, amelyek már hetek óra nem működnek. A polgármester válaszában elmondta, hogy mindkét esetről tudnak, a hiba elhárításán már dolgoznak. Az Aszalvölgyi sétánynál valószínűleg kábelhiba áll a jelenség mögött, ezért telik sajnos hosszabb időbe a javítása.

A városvezető nem hagyta figyelmen kívül a kényes kérdéseket sem. Az egyik kommentelő megjegyezte, hogy a drasztikus energiaárak sajnos elérték az önkormányzati intézményeket, így a bölcsődéket is. Mint írta, december 5-én reggel fél 8-kor 18 fok volt az egyik helyi bölcsiben, és mivel a gyerekek szandálban vannak, a földre pedig gyakran leülnek, jó lenne felülvizsgálni, hogy a hétvégére mennyire kell vissza tekerni a fűtést! – vetődött fel a probléma. Cser-Palkovics András reagálásában hangsúlyozta, hogy semmilyen olyan önkormányzati döntés nem született, ami indokolná, hogy hétfőn reggel hideg legyen egy bölcsődében.

A számtalan kérdés- és problémafelvetés mellett nem maradhattak el a dicsérő szavak sem. Többen örömüket fejezték ki, hogy Cser-Palkovics András polgármester viszonylag hamar kigyógyult a koronavírusból és újra teljes értékű munkát végezhet, másfelől elégedetten nyugtázták, hogy a József Attila szobor méltó helyére került a városban. 

 A mintegy kétórás közmeghallgatás végén a polgármester így összegezte a tapasztaltakat: – Sokan, azt hiszem, nem "aktualizálták" az önkormányzat helyzetét a gazdasági helyzetre. A drágulás, amit sajnos mindannyian tapasztalunk a vásárlásainknál, az önkormányzatra hatványozottan igaz, emellett az energiadrágulás az önkormányzatot nagyon durván érinti. Ahogyan azt sokszor jeleztem a nyár óta, az idei és a következő év valószínűleg nem a fejlesztések, a nagy új beruházások időszaka lesz. Korábban magától értetődő volt, hogy például egy járdát az állampolgári kérés után minimális idő alatt fel tudunk újítani. Ez mostanában már nem lehetséges, mert arra kell fordítsuk a város forrásait, hogy működtessük a legfontosabb intézményeinket, épületeinket. Bízom benne, hogy a helyzet javulni fog, főleg, ha a háború és vele együtt az energia-, illetve gazdasági válság is véget érne, csillapodna. Most az a prioritás, hogy az alapszolgáltatások, a legfontosabb önkormányzati ellátások működjenek. Addig mindannyiunknak türelmesebbnek, belátóbbnak kell lennünk, ezt kérem Önöktől, és köszönöm, ha számíthatok erre! Dolgozunk tovább! – húzta alá az elöljáró.

Ha valaki kíváncsi arra, milyen témák vetődtek még fel az online közmeghallgatás során, látogasson el Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalára: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában