Évforduló

2022.12.16. 07:00

Már huszonöt éve a maga útját járja Zichyújfalu

„A Magyar Köztársaság elnöke, Göncz Árpád a 327/1997-es határozatával 1997. december 15-el Zichyújfalut önálló községnek nyilvánította.” – írta lapunk 1997. november 15-i számában. Eltelt huszonöt év, s immáron fennállásának negyedszázados évfordulóját ünnepli a töretlenül fejlődő település.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / FMH

„Zichyújfalu a maga lábára áll” – ezen címmel jelent meg lapunk hasábjain az önállóság tényét rögzítő írás. A cím kicsit sem volt túlzás, ugyanis 1997-ig Zichyújfalu sosem volt önálló: 1962-ig Seregélyeshez tartozott, azután Gárdonyhoz csatolták. 1997. december 15-étől azonban hivatalosan is önállóvá vált a falu, mely az azóta eltelt huszonöt évben folyamatosan fejlődik, s megannyi mérföldkövet tudhat maga mögött.

Az elmúlt két és fél évtized öröme hozta össze a falu közösségét, s az általános iskola aulája a tanórák végeztével ünnepi helyszínné alakult. A falu apraja-nagyja összegyűlt, kicsik és nagyok együtt ünnepelték szeretett településük önállóságának évfordulóját.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

– Mivel nagyon sokat küzdöttünk ezért az iskoláért, úgy gondoltuk, ennek a 25 éves évfordulónak az intézmény aulája a legméltóbb helyszíne. Immáron 25 éve a magunk útját járjuk, kisebb-nagyobb buktatókkal, bánattal, de még több örömmel. – fogalmazott köszöntőjében Füzesiné Kolonics Ilona, aki két évtizede vezeti a települést.

Az ünneplésen jelen volt a térség országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán, aki személyes, Zichyújfaluhoz kötődő gyerekkori élményeit is megosztotta a jelenlévőkkel.

– Általános iskola alsó tagozatos lehettem, amikor Martonvásárról – még a faros Ikarusszal – jöttünk ide, Zichyújfaluba, és itt játszottunk. Próbáltam később beazonosítani, hogy hol is lehettünk. Úgy maradt meg a szívemben Zichyújfalu, hogy ott nagyon jó volt, hogy ez egy kiváló alkalom volt, ahol én nagyon jól éreztem magam. Telt az idő, és amikor képviselőként megkaptam a települést, nagyon örültem neki, hogy a település vezetőjével együtt én is tehetek valamit Zichyújfalu fejlődéséért. – mesélte Pannónia Szíve legfiatalabb településéhez kötődő emlékeit Tessely Zoltán, aki a helyi iskola bezárástól való megmentését komoly mérföldkőnek nevezte.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

– Azt találtuk ki annak idején, hogy ha építünk egy sportcsarnokot, akkor már csak nem zárják be az iskolát. Aztán amikor 2019-ben elindult a Magyar Falu Program, az olyan volt, mintha Zichyújfalura írták volna ki. Nagyon sok sikeres pályázaton vagyunk túl, megszépült a vasútállomás, utakat, játszótereket újítottunk fel, segítettük a helyi civil szervezeteket. Zichyújfalu kapcsán rengeteg pozitív élmény van bennem. – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A negyedszázados jubileumon verses-zenés műsort adtak a Zichyújfalui Napraforgó Óvoda kisgyermekei és a Zichyújfalui Református Általános Iskola diákjai. Az iskolások műsorukban felidézték a település történetét, önállóságának fontosabb állomásait. Elhangzott: az elmúlt huszonöt év a fejlődés jegyében telt, a település minden utcája, tere, intézménye átalakult az elmúlt évtizedekben. Pályázatokkal, lelkes, kitartó munkával épül ma is Zichyújfaluban a jövő. A hagyományőrzés, a közösség összetartása mindig nagy hangsúlyt kapott. 

Fotós: Nagy Norbert / FMH

A jeles eseményen nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték a falu Gabi nénijét, Heresznyei Gabriella gyermekorvost, aki 38 évig praktizált a településen. Füzesiné Kolonics Ilona polgármester felidézte, a gyermekorvosi rendelés egykoron a kastélyban kapott otthont, ahol olykor igen csak nehéz körülmények uralkodtak. Később aztán egy gyönyörű orvosi rendelőbe költözhettek az orvosok, ahol immáron méltó körülmények között zajlik a gyógyítás.

– Nekem minden gyermek fontos volt. Sikerült ezt a munkát úgy végezni, azzal a szeretettel, hogy mindig öröm volt, amikor egy gyermek belépett az ajtón. Számomra ez nem kötelesség volt, hanem egyfajta szerelem. – összegezte az elmúlt évtizedeket Heresznyei Gabriella.

Az ünnepség zárásaként Településünk első ismert lakói, a kelták címmel tartott vetített képes előadást Lábadi Zoltán alpolgármester, korábbi iskolaigazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában