Nagy siker, hogy megmaradhat ez az adónem

2022.12.14. 12:54

Közel 20 milliárd folyhat be iparűzési adóból Székesfehérváron

19,6 milliárd forint bevétele lehet Székesfehérvárnak idén a helyi iparűzési adóból. Ezért is jó hír, hogy az uniós megállapodás alapján megmaradhat ez az adónem.

Házi Péter

Fotó: Koppán Viktor Dávid

 - Amennyiben a naptári évtől eltérő üzleti éves adózók (29 ilyen adózónk van, köztük nagyok is) decemberi adóelőleg befizetései a várakozásaink szerint alakulnak, a 2022. évi előirányzat (19.600 MFt) teljesülni fog, és 5-700 millió Ft többletbevétel is beérkezhet – mondta lapunk érdeklődésére Székesfehérvár polgármestere. Hozzátette: - Fontos megjegyezni, hogy a kis- és középvállalkozói szektornak biztosított adókedvezmény 2021-ben és idén is 2 -2 milliárd forinttal csökkentette a városi bevételeket, értelemszerűen ugyanekkora forrást biztosított és hagyott ott az érintett vállalkozások számára.A 2021. évi építményadó bevétel 2 328 136 604 Ft volt.
Cser-Palkovics András ugyanennek a kérdéskörnek egy másik fontos vonatkozását is bemutatta közösségi oldalán tett bejegyzésében. Eszerint a napokban bejelentett európai uniós megállapodásoknak van egy igen fontos, magyar településeket és Székesfehérvárt is érintő jelentős eredménye: „Ez a globális minimumadóval kapcsolatos megállapodás egyik kitétele. Technikainak tűnik, de nagyon is tartalmi kérdés. Ha a globális minimumadót ugyanis az eredeti konstrukciójában vezették volna be, akkor lehet, hogy meg kellett volna szüntetni a helyi iparűzési adót, ezzel pedig a magyar önkormányzatok százai, így Fehérvár is lehetetlen helyzetbe kerültek volna. Magyarország Kormánya tárgyalásai során elérte, hogy az iparűzési adót beszámítsák a globális minimumadóba, ami azt jelenti, hogy megmaradhat a helyi iparűzési adó. Ezzel a magyar önkormányzatok legfőbb saját bevételi forrását sikerült megvédeni. Köszönet érte minden kormánytagnak és közszolgának, akik részt vettek a tárgyalásokban és elérték ezt a fontos sikert.” – fogalmazott a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában