Már most működik

2022.12.12. 15:59

Bangiták a platánok alatt a hűsítő ligetben: értékes növényekkel gazdagodott az István Király Általános Iskola

Szinte metsző hideg volt az István Király Általános Iskola udvarán, mikor lefektették a Hűsítő Liget alapjait, a három platánt és a bangitákat, melyek egykoron majd árnyékot biztosítanak a kisdiákoknak.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Egy pályázatnak köszönhetően értékes növényekkel gazdagodott az István Király Általános Iskola. A K&H bank írta ki a pályázatot és a nyerteseknek ők biztosították a forrást ahhoz, hogy a sikeres pályázó intézmények udvarán létrejöhessen a Hűsítő Liget. A tóparthoz közeli intézmény vezetője, Krählingné Kovács Tünde vezette az udvarra azokat az osztályokat, akik részt vehettek a faültetésben. Az igazgatónő elmondta, hogy a megjelent osztályok tagjai egyben képviselők is, hiszen ők képviselik ezen az eseményen az egész iskolát. Az intézményvezető felhívta a figyelmet a faültetés fontosságára és arra is, hogy túl magán a munka részén, milyen ősiséghez visszanyúló, nemes cselekedet. 

Fotós: Palocsai Jenő / FMH

Az István Királyos diákok nemcsak, hogy ellenálltak a hidegnek, még verseket is mondtak arról, hogy miért is kell szeretni a fát, hogy miért kell tisztelni, és hogy miért nem szabad letépni, sem levelét, sem ágát, sem virágát. 

A Hűsítő Liget elnevezésű programot kiötlő bank Fejér megyei területvezetője elmondta: -Erre országosan lehetett pályázni, ám Fejér megyében ez az egy iskola nyerte el ezt a pályázatot, viszont a program folytatódik, így a tavasz folyamán további intézmények udvarára is tudunk majd ültetni fákat és cserjéket. Itt, az István Király Általános iskolában platánfákat ültettünk és cserje gyanánt bangitákat. A növények fajtája mindig attól függ, hogy milyen típusú növények vannak eredetileg az udvaron?   

Fotós: Palocsai Jenő / FMH

Kovács Anna, a banktól érkező projektvezető irányította a munkafolyamatot és a gyerekek, valamint Viza Attila, a területileg illetékes önkormányzati képviselő mindenben szót fogadott. Hullott a gödrök mélyére a falevél, aztán az érett marhatrágya, majd a föld.  

Krählingné Kovács Tünde nagyon bízik a Hűsítő Liget sikerében, ugyanis az a város peremén, tópartra felépített iskolában vagy fáznak vagy melegük van. Ha a platánok megerősödnek, létrejöhet majd egy nyáron az önműködő Hűsítő Liget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában