Frissen Fejérből

2022.12.18. 19:52

„Ahol szeretet van, ott az ember jól érzi magát.” – a negyedik gyertya is lángra lobbant Fehérváron

A város adventi koszorújának negyedik gyertyalángja is felgyulladt aranyvasárnap estéjén. A szeretet gyertyájának lángja idén a betlehemi Születés Bazilikában őrzött örökmécses lángjából meggyújtott lámpás tüzéből lobbant fel.

Héjj Vivien

Fotó: NAGY NORBERT / FMH

A betlehemi Születés templomban égő láng egy osztrák cserkészcsapat ötlete alapján lett a béke szimbóluma, a szép hagyomány 1986 óta él. Azóta évről évre lámpásba zárva hozzák el repülővel Bécsbe, ahol nagy ünnepség keretében veszik át az egyes országok cserkészküldöttségei. A lángot aztán a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal kerékpárral vagy akár gyalog szállítják tovább, s adják kézről kézre, mécsesről mécsesre a cserkészek. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított békeláng azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani. A betlehemi lángot a 453-as Wathay Ferenc Cserkészcsapat tagjai – Lomniczy Márton, Nigovicz Brigitta, Schreiner Lili, Schreiner Márk és Schreiner Teodóra – hozták el a Városház térre.

– Ahol szeretet van, ott az ember jól érzi magát. Arra törekszik mindenki, hogy szívében ez a szeretet érzése ott legyen, legyen, akiket szerethet, és tudjon minél több embernek szeretetet adni. Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük. Jézusét, aki Isten fia, aki eljött közénk, nemcsak, hogy emberré legyen, hanem hogy elvegye bűneinket, megváltson, és egy új életre vezessen el bennünket. Ez az új élet, a szeretet élete. – osztotta meg ünnepi gondolatait Spányi Antal, majd a béke fontosságát emelte ki – utalva a szomszédos országban zajló háborúra.

– Az előttünk álló hét minden napján komolyan törekedjünk arra, hogy ezt a szeretet megoszthassuk, észrevegyük a másik szeretetét, tudjuk értékelni és megköszönni azt. Így növekedjen bennünk és körülöttünk az a béke, amely alkalmassá tesz bennünket arra, hogy Isten fiát szívünkbe és lelkünkbe fogadjuk. – folytatta a megyés püspök.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében arról szólt, az elmúlt hetek lehetőséget adtak a lassításra, s arra, hogy lelkükben is felkészüljünk a közelgő ünnepre, s azzal foglalkozzunk, ami a legfontosabb: az emberi kapcsolatokkal, szeretteinkkel, családunkkal, közösségeinkkel.

– Különösen így van ez ebben az esztendőben, amikor sajnos néhány száz kilométerre tőlünk az emberek nem békességben készülhetnek saját hitük szerinti ünnepükre. Emberek halnak, emberek szenvednek, nincs fűtés, nincs áram. Ezzel szemben mi, itt, békességben készülhetünk. Nekünk is vannak nehézségeink, kihívásaink, de karácsonyra, a szeretet ünnepére, egy születésnapra mégis békességben készülhetünk. – fogalmazott a Székesfehérvár polgármestere.

A város adventi koszorújának negyedik gyertyáját, a szeretet lángját, Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök gyújtották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában