Frissen Fejérből

2022.12.10. 16:11

A telekisek neve került fel a vándorkupára

Szombat délután mini-kürtőskalács sütéssel zárult az egész évben tartó Évkerék sorozat. A finomságot a Gárdonyi Géza Művelődés Ház melletti kis sátor alatt a vetélkedőn részt vevő diákok maguk készíthették el.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Nyolc évvel ezelőtt indult útjára a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében az Évkerék című hagyományőrző vetélkedő, amely az általános iskola 6-7., valamint a középiskola 9-10. évfolyamosait szólítja meg és – ahogy mondani szokták – összeköti a kellemes a hasznossal. A majdnem egy éven keresztül tartó, négy nagyobb eseményt magában foglaló sorozat célja, hogy a résztvevő diákok ezen a természetvédelmi és történelmi hagyományőrző vetélkedősorozaton keresztül bepillantást nyerjenek őseink kultúrájába, szokásaiba, gasztronómiájába és hagyományaiba. Ezt természetesen érdekes és izgalmas programok keretében igyekeznek velük megismertetni. 

Forrás: Fehér Gábor / FMH 

A vetélkedősorozat négy hagyományőrző nap keretében zajlik, amelyek az egyes évszakok napfordulóihoz köthetők, és három szervezet közös szervezésében valósul meg, úgy mint a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület, a Gáspár Attila Zöld Kerekasztal Egyesület, valamint a művelődési ház. Mindegyik alkalom egy közös túrával indul a Sóstó tanösvényen, majd ezt követően a művelődési ház ad otthon a további programoknak, ahol a fegyverbemutatótól kezdve a főzésen át a lovaglásig, valamint az ökológiai lábnyom mérésig sok minden terítékre kerül. A hagyományőrző napok mindig tesztírással zárulnak, amelyben az aznap tanultakról adhatnak számot a csapatok. 

Forrás: Fehér Gábor / FMH 

A verseny során szerzett pontszámokat az utolsó alkalom után összesítik, így születik meg mindig az adott év győztese, akik a Gáspár Attila vándordíjat vehetik át, amelyre a nevük is felkerül. A kupa egy fából faragott tulipán, amelynek virágát tarsolylemez borítja, szára pedig évről évre újabb fahasábbal magasodik, erre kerül a győztes csapat neve. Az idén a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános iskola Általános Iskolai Tagintézménye bizonyult a legjobbnak. 

A Gárdonyi jövőre is megpörgeti az Évkereket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában