A nemzetközi vizekre tör

2022.12.23. 17:30

A száguldás a vérében van az előszállási fiatalnak

Érmektől, trófeáktól roskadozó polc, autóversenyzők képei a falon, előtte egy szintén gondosan ápolt bukósisak. Ezt látva minden igazi motorsportrajongó szíve gyorsabban kezd verni. Eközben egy 20 éves, szerény fiú áll velem szemben, Sonkoly Bálint, aki nagy lelkesedéssel meséli az elmúlt évek vérpezsdítő gokartos történeteit.

Kecskés Zoltán

Sonkoly Bálint: Amikor felveszem a sisakot, csak egy cél lebeg előttem, a győzelem.

Forrás: amatorgokart.hu

Hogyan kerül valaki egy kis megyei faluból, Előszállásról a magyar gokartvilág elitjébe? Honnan jött az ötlet, hogy ezt a kemény sportot válaszd?

– Az ide vezető út, ahogy az lenni szokott, a kemény munkán múlik. Természetesen nem ment mindig simán a dolog, voltak kudarcok, csalódások, de a kitartás meghozza az eredményeket. Az ötlet onnan jött, hogy kicsi korom óta szerettem volna autóversenyző lenni, ez volt az álmom. Aztán szüleim azt mondták, próbáljuk ki, hogyan érzem a vezetést, és ott ragadtam. Szinte az első pillanattól kezdve gyors tudtam lenni. Négy éve űzöm versenyszerűen ezt a sportágat, örömömre eddig elég sikeresen. Idén sikerült megszereznem az első országos bajnoki címemet a súlykategóriámban, a korábbi utánpótláscímek mellé, valamint a csapatunkkal, a Karting 365-tel szintén sikerült megnyerni a csapatbajnokságot, szóval elég sikeres éven vagyok, vagyunk túl. A hazai versenyzést továbbra is folytatom, de jövőre már külföldi rangos versenyeken is szeretném összemérni magamat a legjobbakkal. Köszönöm a szüleimnek, hogy lehetővé teszik ezt nekem.

Hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást a versenyekkel?

– Középiskolás tanulmányaim alatt sokszor fordult elő, hogy megengedhettem magamnak, hogy a sportolást előnybe helyezzem, köszönhetően az iskolámnak. Az egyetem alatt ez már másképpen megy, inkább az edzéseket kell kényelmetlenebb időpontokban tartani, például sötétben. Maguk a versenyek mindig hétvégén vannak, úgyhogy azokkal sosem volt probléma.

Te is szereled a gokartot, vagy azt a csapattagjaidra bízod?

– A bajnokság biztosítja a felszerelést a versenyekhez, így nekem nincs szükségem sajátra, de ez nem azt jelenti, hogy nincsen. Edzésekre gyakran a saját gépemet használom, mivel ennek sok előnye van. A szerelést főleg édesapámra bízom, de ahol tudok segíteni, ott én is részt veszek benne.

Melyik volt eddigi legemlékezetesebb futamod, eredményed, mire vagy a legbüszkébb?

– Nyilván a bajnoki címeimre vagyok a legbüszkébb, egy-egy futamot nehéz lenne kiemelni, mivel az egyik erősségem, hogy stabilan tudom hozni az eredményeket. Ettől függetlenül volt például olyan futam ebben a szezonban, ahol hátulról kellett rajtolnom, ott sikerült hatot előzni, így emlékezetesre sikerült.

 

Már egészen kis kora óta odavan az autókért, így nem volt kérdés, hova tart!


Manapság gyakran hallunk megemelkedett üzemanyagárakról: ez mennyire hat ki a te karrieredre?

– Sajnos alapból is egy elég költséges sportról beszélünk, így a megemelkedett üzemanyagárak minimálisan befolyásolják csak a karrieremet. Drágább például a pályák kibérlése, mint az üzemanyag.

Több cím büszke tulajdonosa.
Fotós: amatorgokart.hu 

Milyen terveid és céljaid vannak a jövőt illetően? Hol látjuk Sonkoly Bálintot öt év múlva? Valamelyik Formula-sorozatban?

– Mindent beleadok, hogy a legmagasabb szintre fejlesszem a tudásom és a lehetőségekhez képest minél magasabbra juthassak, de mint említettem, ez egy drága sport, így sajnos egy Formula-szériáig eljutni szinte lehetetlen, mivel már a sokkal kevésbé komoly technikát használó motorsport kategóriákban való részvételnél is csillagászati összegekről beszélünk. Hol látom magamat öt év múlva? Szerencsére a gokartozásban is el lehet érni a csúcsig. Szeretnék eljutni nemzetközi tekintetben egy komoly szintre, rangos versenyeken részt venni, esetleg világbajnokságokon is indulni.

Mit vársz a legjobban a karácsonyban?

– A pihenést és a családdal töltött időt várom a leginkább. Jó ilyenkor egy kis időre távol maradni a versenyek és az egyetem nyüzsgésétől. Persze, a pihenésbe beletartozik a gokartozás is nálam, hiszen bőven van fejlődni valóm. Vannak téli kupák, amiken általában részt veszek, hogy szinten tartsam magamat a jó szezonkezdés érdekében. Ezenkívül fontosak az edzőtermi edzések, hogy bírjam a terhelést a versenyeken. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában