Így ünnepelnek ők

2022.12.23. 20:00

A csákberényi borász három gyermekével és öt unokájával tölti a karácsonyt

Sáfrán András, csákberényi borász, ma már ötszörös nagypapa, aki igyekszik az unokák titkos vágyait teljesíteni a karácsonyi ajándékokkal. Apaként persze némileg más szempontok alapján kerültek a csomagok a fa alá, gyerekfejjel pedig kifejezetten praktikus ajándékokat kapott. Hogy ünneplik a karácsonyt a Sáfrán-családban?

Borsányi Bea

Fotó: Archív (NN) / Fejér Megyei Hírlap

A Sáfrán Pince Orondi-hegyen készült borait egyre többen ismerik, amiben ma már az „ifjabbik” Andrásnak is elévülhetetlen érdemei vannak. Hogyan ünneplik most és hogyan ünnepelték régen, „idősebbik” András gyerekkorában a karácsonyt? – tette fel a kérdést a feol.hu a 65 éves borásznak. - Nálunk nem dívott semmilyen különleges szokás vagy ősrégi családi tradíció. Ugyanúgy, mint sok hozzánk hasonló családban, mi is igyekeztük együtt tölteni az ünnepeket és így van ez most is. Három gyermekem és családjaik nálunk lesznek szentestén, december 25-én pedig Kata lányomék látnak mindenkit vendégül Tordason – mondta Sáfrán András, aki felidézte a régi karácsonyok várakozásteli hangulatát is.

Hogy szülei fel tudják díszíteni a fát és mindennel elkészüljenek, az akkoriban sokak által alkalmazott „trükkel” éltek ők is: a gyerekeket átvitték a nagynénihez. Aztán amikor hazaérve beléptek a házba, édesanyjuk azzal fogadta őket, kár, hogy nem voltak otthon, mert időközben ott járt a Jézuska. A karácsony a Sáfrán-családban annyival volt különlegesebb, mint máshol, hogy a szülőknek december 22-én volt a házassági évfordulójuk és a borász húga is pont december 22-én született. Így ez a két ünnep minden évben belefonódott a karácsonyba.

- Az egyik legemlékezetesebb karácsonyi ajándékunk, amit a testvéreimmel közösen kaptunk, egy építős játék volt. A nevére nem emlékszem, talán fémépítő, amiben fémlapok és szerelésre alkalmas kis szerszámok voltak. Darut is lehetett belőle építeni, mert még kis motor is volt hozzá. Abban az időben drága ajándék volt. Jellemzően egyébként mindig praktikus ajándékokat kaptunk – árulta el Sáfrán András, akiről kiderült, gyerekeinek apaként igyekezett olyan ajándékokat venni, amire igazán vágytak. Az unokák esetében pedig nyilván pláne így van ez!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában