Márton-nap

2022.11.14. 19:21

Újbarkon is megtartották a lámpás felvonulást

Talán az egyik legrégebbi hagyomány Újbarkon a Márton-napi lámpás felvonulás, amely eddig összesen kétszer maradt el. A hétvégén azonban nagy érdeklődés mellett zajlott.

Borsányi Bea

Forrás: Újbarki Német Nemzetiségi Önkormányzat

Mintegy 60-70 résztvevője volt a falun végig vonuló menetnek, ami azért sem kis szó, mert amellett, hogy Újbarok kicsi település, éppen aznap tartották a szomszédos szári iskolában is a Márton-napot. Az újbarki gyerekek pedig oda járnak tanulni. A lámpás felvonulás minden évben a focipályától indul, végighalad a Fő utcán, aztán a Vajda János utcán, a Barok utcán, majd a Barok közön keresztül érkezik meg a kultúrházhoz. A kellemesen meleg teremben olynakor már szépen sorakoznak a tálcákon a megkent zsíros és tepertőkrémes kenyerek, melléjük készítve a karikára vágott lilahagyma. Nem maradnak el a sós és édes ropogtatni valók és sütemények sem, a forraltbor pedig egyenesen kihagyhatatlan!

Forrás: Újbarki Német Nemzetiségi Önkormányzat

- Az első felvonulások egyikén közösen készítettünk lámpásokat. Vannak, akik még ma is ezzel jönnek el Márton-napkor. Ez a közösségi esemény egyébként a falu egyik legrégebbi rendezvénye, ami összesen kétszer maradt el eddig. Egyszer a hatalmas szélvihar miatt, de a kultúrházban akkor is összeültünk beszélgetni. Másodszor pedig a gyerekekre való tekintettel valamelyik évben a nagyon hideg idő miatt – idézte vissza Pats Krisztina, az újbarki Német Nemzetiségi Önkormányzat egykori elnöke, aki ma is aktív a faluban. Tőle tudjuk azt is, hogy eddig még nem merült fel igény egy nagyobb, komolyabb, esetleg vacsorával is összekötött Márton-napi rendezvényre Újbarkon.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában