Felújítás

2022.11.15. 19:00

Történelmi épület újul meg a belvárosban

Egy újabb történelmi jelentőségű épület újul meg a közeljövőben Székesfehérváron. Most is tart, s jövőre befejeződnek a munkálatok a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házon.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita

Székesfehérvár történelmi belvárosában sétálva a járókelők észre vehették, hogy komoly felújítási munkálatok kezdődtek meg a Szent István Király Hitoktatási és Művelődési Ház homlokzatán. Az épület a város egyik kulturálisan kiemelkedő épülete. Erről és a felújításról kérdeztük  Smohay Andrást, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatóját:

- 2022-2023-ban a Székesfehérvári Egyházmegye felújítja a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház homlokzatait. A 18. században épült egykori Nádasdy-, majd Szőgyény-Marich-palotát 1902-ben vásárolta meg a Székesfehérvári Egyházmegye a Római Katolikus Egylet céljára. 1903-ban épült meg az udvaron a Szent István és Szent Imre termeknek otthont adó épületszárny. Az épület államosítása után 1994-ben került újra a Székesfehérvári Egyházmegye tulajdonába.

A 2023 tavaszán befejeződő projekt során az épület Liszt Ferenc utcai és belső udvari késő-barokk homlokzata, valamint a Szent István teremnek otthont adó 20. század eleji épületrész összes homlokzata megújul. A munkák során elkészül az épület vízszigetelése, valamint a kőelemek, épületdíszek és a nyílászárók – köztük a különleges, ívelt, történeti ablakok – felújítása is megvalósul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában