Történelmi hagyományok

2022.11.15. 19:30

Testvére már Fehérvárnak Esztergom?

Idén tavasszal Esztergom és Székesfehérvár képviselő-testülete is szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy testvérvárosi kapcsolattal fűzik szorosabbra a két jelentős történelmi város életét. Most Esztergom meghívta Fejér megyeszékhelyét az adventi programjaira, ezért megkérdeztük: testvérek vagyunk-e már?

S. Töttő Rita

Vox Mirabilis Kamarakórus

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Esztergom és Székesfehérvár is szívvel-lélekkel őrzi Szent István király örökségét – talán ez az egyik legfontosabb alap arra, hogy a két nagyváros ne csak a történelmi hagyományok terén, de a 21. században is szoros kapcsolatot ápoljon. Ez volt az egyik leglényegesebb eleme és oka annak, hogy 2022 tavaszán mindkét város képviselő-testülete szándékát fejezte ki testvérvárosi kapcsolat létrehozására. Ezzel kapcsolatosan kerestük most meg a fehérvári önkormányzatot, ahol elmondták: „Méltó és szép kezdeményezés, hogy hazánk két történelmi városa, amelyek Szent István óta meghatározói hazánk életének, testvérvárossá válva erősítsék meg együttműködésüket. A szándékát erre már mindkét város kinyilvánította. A Közgyűlés pénteki ülésén vezetjük át az erre vonatkozó megállapodás megkötését. Ezt követően a város polgármestere alá fogja írni az együttműködésre vonatkozó dokumentumokat, amelyeket megküldünk Esztergomba.”

Azt is tudni lehet, hogy a két város együttműködése már megkezdődött, nem vártak a szerződés hivatalos aláírására: erre lehet jó példa az, hogy az esztergomi adventi programokat összefogó turisztikai szervezet megkereste Székesfehérvárt, hogy az idei évben a karácsonyhoz legközelebb eső adventi hétvégén lehetőséget biztosítsanak városunk bemutatkozására.

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. állítja össze a programot és képviseli Fejér megyeszékhelyét. F. Szegő Krisztina, a társaság ügyvezetője elmondta: a Székesfehérvári Kézművesek Egyesülete kap egy standot, ahol az utolsó adventi hétvégén, péntektől vasárnapig árusíthatják portékájukat. De helyet kapnak az esztergomi adventi eseményeken Fehérvárt bemutató filmek is.  December 17-én, szombaton pedig egyórás műsor keretében lép fel a fehérvári Vox Mirabilis kamarakórus, Kárász András csellista és Farkas Eszter versmondó, valamint Váradi Eszter Sára és Keller János műsorát láthatják majd az esztergomiak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában