Libák, dalok, hagyományok

2022.11.12. 19:00

Pákozd és Dinnyés nagyszerű Márton-napja (galériával)

Szent Márton volt az első olyan keresztény szent, aki ezt az örökké tartó isteni kiváltságot nem mártíromságért, hanem földi tetteiért, életéért érdemelte ki: ezek sorában a hit terjesztése a legfontosabb.

Tihanyi Tamás

Ha nem is tudtak róla, a Dinnyési Parasztudvar lakói főszereplői lettek a Márton-napnak

Fotó: Tihanyi Tamás

Halála óráján így imádkozott Istenhez: „Uram, ha népednek még szüksége van rám, nem vonakodom a munkától.” Krisztus után 397-ben, november 8-án tért meg teremtőjéhez, majd november 11-én temették el. Hazánkban nagy kultusza él Mártonnak, ami azért is érthető, mert Savariából, azaz a mai Szombathelyről indult el a légióba, lett hittérítő szerzetes, majd püspök. Legendájának egyike köti a libákhoz: annyira szerény életet élt, hogy az őt ünneplők elől egy ízben a libák közé bújt el, de azok hangos gágogásukkal elárulták híveinek.

A fiatalok lámpásokat készítettek a Bütykölde kézműveseivel a pákozdi Kultúra Házában
Fotós: Janicska Judit  

Megyeszerte számos helyen összejönnek ilyenkor a népi hagyományok tisztelői. Szombaton a pákozdi Kultúra Házában a Bütykölde helyi kézművesei előbb lámpásokat készítettek, a Pipacsos és a Kispipacsok néptáncosai pedig megtáncoltatták a résztvevőket. Az Abajka Citerazenekar és a Pákozdi Pacsirták népdalokat tanítottak, mielőtt jóllaktak volna libazsíros kenyérrel és jó hangulattal, majd polgárőri felvezetés mellett kezdetét vette a lámpás felvonulás: csaknem kétszázan fogadták el a pákozdi kultúros, Janicska Judit meghívását. A helybéli lokálpatrióta, Horváth Tibor ludaskását főzött és kínált a résztvevőknek.

A Dinnyési Parasztudvarban is hasonló programot szerveztek szombaton, a látogatóknak lehetőségük volt megismerkedni az őshonos állatokkal, lovat pucolhattak és baromfit etethettek, vezethették a traktort, majd elindulhattak a libaterelő versenyen. A napot Dinnyésen is lámpagyújtással zárták, amikor hagyományos módon körbejárták a parasztudvart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában