Ünnepélyes köszöntés

2022.11.18. 17:30

Megelőzte korát a fehérvári HEROSZ

Az idén 30 éves HEROSZ akkor kezdte áldásos munkáját, amikor még nem is volt Magyarországon állatvédelmi törvény. Az angol mintára épült állatotthon elnökének, telepvezetőjének és a dolgozóknak, önkénteseknek köszönték meg az áldozatos munkát a városháza kistermében.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Fennállásának 30. esztendejét ünnepli a HEROSZ. Ez alkalomból ünnepélyes keretek között fogadták az állatotthon képviselőit a városházán, ahol Cser-Palkovics András elmondta: -Tudjuk, a HEROSZ nem csak fehérvári kérdés, de nyilván a városunkban működő HEROSZ nagyon is az. Az ünnep alkalmából néhány pici, apróságot adunk át nagy szeretettel, megköszönve a sok áldozatos munkát. A számok is jól mutatják, hogy mennyi feladat hárul a menhelyre, hiszen fennállásuk óta mintegy 50 ezer állathoz volt köze a szervezetnek és csak a 2021-es év beszámolója alapján 350 elhelyezése történt.

Vargha Tamás is jelen volt az eseményen. Az államtitkár úgy fogalmazott: -Mindig nagy élmény elmenni a HEROSZ telepére, találkozni a kutyákkal és a cicákkal, és akárhányszor mentünk, nem érkeztünk üres kézzel. Mindent elkövettünk, hogy valami örömet okozzunk az állatoknak. Én magam is szeretem az állatokat, sőt, ha az utcán megyek és jön szembe egy kutya, biztos azonnal megtaláljuk a közös hangot.

A civil szervezettel kapcsolatban Ovádi Péter miniszteri biztos azt mondta a kisteremben: -Nagyon fontos elmondani azt, hogy mennyi mindent köszönhetünk a civil szervezeteknek. Jó példa erre a HEROSZ és az állatvédelem ügye, ugyanis ez tipikusan az a feladat, amit kifejezetten a civilek vettek a vállukra és visznek ma is. Ezek a lelkes civil emberek rengeteg szabadidőt, élményt és időt áldoznak fel, hogy segítsenek másokon.

A szakember hangsúlyozta: -Az állatvédelem csak akkor tud eredményes lenni, ha mindenki együttműködik, vagyis akkor, ha az önkormányzat, a hatóság és a rendőrség jól dolgoznak. A civilek súlyát mutatja az is, hogy ha ma bárki állatot talál, vagy ilyen jellegű bűncselekményt észlel, akkor a szemtanúk nem a rendőrséghez, hanem a civil szervezetekhez fordulnak. Közös felelősségünk az állatvédelem kapcsán, hogy egy olyan társadalom nőjön fel, akinek már alapvető szándéka az állatok életminőségének javítása, ám ehhez kellenek olyan elkötelezett civil szervezetek, mint a HEROSZ is, akik egyben tanítják is a társadalmat.

A HEROSZ elnöke úgy fogalmazott: -Számunkra ez kettős ünnep, hiszen 1882-ben alapította meg Magyarország első Állatvédő Egyesületét Herman Ottó természettudós. A most 30 éves HEROSZ gyakorlatilag ennek a jogutódja. Berey Attila hozzátette: A HEROSZ négy állatmenhelyet működtet ma is az országban. Fehérváron, Budapesten, Szentesen és Ózdon is van telephely, ahol több ezer tag, rengeteg önkéntes, illetve aktivista lát el éves szinten 800-1000 kutyát, az élelmezéstől az állat egészségügyi ellátásig. A jövőt illetően az a kérésem, elsősorban az állattartók, a lakosság felé, hogy tartsuk szem előtt a felelős állattartás szabályait, kezdve azzal, hogy mielőtt bárki bármit hazavisz, tegye fel magának a kérdést: Vállalhatok én egy ilyet? Megengedik a körülményeim, hogy vállaljak egy állatot? Ez azért fontos, mert ha már egyszer vállaltam, akkor kutya kötelességem arról a szerencsétlen állatról gondoskodni.

A HEROSZ fehérvári telepének vezetője is visszaemlékezett. Krepsz Gyöngyi kiemelte: -Immár 30 évvel ezelőtt indultunk, és nemrég én is felidéztem kicsit azt az időszakot. Magyarországon nem volt még állatvédelmi törvény, amikor mi menhelyként kezdtünk el működni, angol mintára. Azóta már van ilyen törvény és mi is sokat fejlesztettünk, szépítettünk a telepen, így, ha most végig megyünk az állatotthonon, akkor büszkék lehetünk az eredményre, de ez nem kizárólag a mi érdemünk, hiszen a város támogatása nélkül ez nem valósulhatott volna meg.

A munkatársaival kapcsolatban azt mondta a telepvezető: -Mindig mondom nekik, hogy legyetek büszkék a munkátokra. Ez egy nagyon furcsa feladat, melynek elvégzése során az emberek nagyon-nagyon nem szép oldalával találkozunk. Számunkra, állatszerető emberek számára nagyon nehéz lelkileg feldolgozni azt, hogy néha milyen iszonyatos állapotban érkeznek hozzánk ezek az állatok. Nagyon sok a támogatást kapunk, most is folyamatosan mikuláscsomagokat bontok és bár ez a figyelmesség elsősorban az állatoknak szól, de azért a dolgozóknak is egyfajta elismerés a sok támogató, és néha azért van a csomagban egy-egy csoki is, amit biztosan nekünk szánnak.  Mi 365 napon keresztül nyitva vagyunk, sosem zárunk be kivéve ma, mert itt vagyunk, de ilyen talán még nem is volt a 30 év alatt.

A város vezetői ajándékcsomagokat és díszoklevelet adott át a HEROSZ képviselőinek és a két megjelent érintettnek, a kutyáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában