Letegyük a libát vagy fogjuk a kezünkbe?

2022.11.13. 19:30

Márton napi szavalóverseny huszonkét éve Alcsútdobozon

Huszonkét esztendeje rendezi meg a József Nádor Általános Iskola a Márton napi szavalóversenyt e jeles időben a járás-béli iskolák között. Gondoljunk csak bele!

Zsohár Melinda

Fotó: Zsohár Melinda

Az alsó tagozatosoknak meghirdetett versmondó verseny első alkalmával az akkor negyedikes tanulók tízévesek voltak! Ma tehát harminckét évesen bőven édesanyák és édesapák az akkori előadók, akik Alcsútdobozra immár gyermekeiket hozzák! Nem ritka bizony, hogy ez így is van!

A József nádorosok igazgatónője, Keindl Zoltánné maga is tanítónő eredetileg, jól ismeri ezt a korosztályt. Nagy szeretettel köszöntötte a 2022-dik évi résztvevőket, nyolc iskolából negyvennyolcan érkeztek felkészítő pedagógusaikkal, szüleikkel az őszi eseményre. Osztályonként szerepeltek a gyerekek, a zsűritagok többsége is alcsútdobozi diák volt, vagy itt tanított és tanít, illetve szívesen térnek vissza újra és újra a rangot kivívott irodalmi-költői seregszemlére. A versmondók már a saját iskolájukban házi versenyen mérettek meg, ők ott már a legjobbak voltak. Idén is, mint általában a negyedik osztályosok között, magas színvonalú produkciók születtek!

Fotós: Zsohár Melinda

Bevezetésként a vendéglátó iskolások egy tréfás népmesét adtak elő, Szanyiné Halgancz Teréz, Trézsi néni betanításában, nagy sikerrel. A versenyt követően pedig bőséges vendéglátásban részesültek az ifjú szavalók a szülők jóvoltából, finom házisüteményeket készítettek, mint szoktak mindig. Az igazgató Mariann néni csángó táncházba hívta a gyerekeket, amíg a zsűri tanácskozott. Mindem kis vendég kapott egy papír Márton libát, sokan azt szorongatták a versmondás alatt is. Emlékezetes mondás hangzott el az egyik elsős kislánytól „A libát letegyük vagy fogjuk a kezünkbe?” A válasz a naphoz illőn szólt. „Ahogy szeretnétek!”

Fotós: Zsohár Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában