Koraszülöttek világnapja

2022.11.17. 20:00

Koraszülöttek találkoztak a kórházban (galériával)

2011 óta november 17. a koraszülöttek világnapja. Két órára Székesfehérváron is lilába borult a Vörösmarty Színház épülete. A lila világszerte ennek a napnak a színe, hiszen a reményt szimbolizálja. Lilába öltözött a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház gyermekosztálya is.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Lila terítők, lila szalvéta és még az osztály dolgozói is lila ruhát öltöttek ennek a napnak a tiszteletére és több év óta először vendégeket is hívtak. Azokat a kisgyermekeket és szüleiket, akik koraszülöttként jöttek világra valamikor. – A világnapok jó alkalmak arra, hogy felhívják a figyelmünket valamire, de óvatosan is kell bánni velük, mert sokan ezzel ki is pipálnak egy-egy kérdést – mondta köszöntőjében Cser-Palkovics András, polgármester.

A megyei kórházban jelenleg 8 újszülöttet gondoznak, közülük egy korai újszülött, aki mindössze 620 grammos. Ahogy azt Simon Kornéliától, a koraszülött intenzív részleg vezető orvosától megtudtuk, ma már egyre kisebb súlyú gyermekeket is életben tud tartani az orvostudomány, de a baba úgynevezett érettségi kora nagyon számít. Az életképesség határa manapság a betöltött 24. hét, de statisztikák szerint a későbbi jobb életminőség tekintetében a 25-26. héten következik be a fejlődés szempontjából minőségi ugrás. Hazánkban ma minden tizedik baba koraszülöttként jön világra. A koraszülött ellátás célja, hogy minél egészségesebb felnőttkort érjenek meg ezek a gyerekek.

A járványhelyzet elmúltával idén ismét lehetőség volt arra, hogy együtt ünnepeljenek az érintettek, akiket több programmal vártak a kórház gyermekosztályán. Volt arcfestés és csillámtetoválás, táncos programok, Lala bohócnak köszönhetően vidámság és jókedv és persze a torta sem maradt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában