Összefogás

2022.11.23. 16:00

Cselekvésre ösztönzi a megyei közösségeket

Biztosan sokaknak ismerősen cseng Rózsás Ildikó neve, aki egyike azoknak a lelkes lokálpatriótáknak a megyénkben, akiknek a közösségépítés a vérükben van. Nem véletlen, hogy ő volt az első még 2015-ben, aki átvehette a Székesfehérvár Ifjúságáért díjat, nem rég pedig a kerékpárosok fellegvárában, Sárbogárdon mozgatta meg a helyieket.

Kecskés Zoltán

Rózsás Ildikó egyike a lelkes megyei lokálpatriótáknak, akik tesznek a közösségépítésért.

Fotó: Tar Károly

A Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Iroda vezetőjével a Sárbogárdot és Sárszentmiklóst összekötő kerékpárút átadóján találkoztunk a bogárdi művelődési házban. A rendhagyó ünnepségen Varga Gábor országgyűlési képviselő, Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Sükösd Tamás polgármester adta át a hiánypótló beruházást, míg Rózsás Ildikó a Kétkeréken Sárbogárdon közösségépítő akció megálmodójaként, az átadott biciklis út népszerűsítését, valamint a biztonságos kétkerekű közlekedés mellett emelt hangot, illetve tűzte ki zászlajára figyelemfelhívó kezdeményezésében. 

Ahogy az az ünnepségen kiderült, sikeresen, ugyanis a kerékpár szerelmesei tekertek, majd szelfiztek kedvenc helyszínük mellett. A legtöbb kedvelést kiváltó fotó tulajdonosai (Nagyné Bernáth Márta, Kaszás Karina Melinda) pedig egy-egy kerékpárral gazdagodhattak és térhettek haza. A kezdeményezés szakmai vezetőjével, az ünnepséget követően volt alkalmunk beszélgetni.

– Szerencsére sikerült megmozdítani az itt élőket! Az akció lényege az volt, hogy megvan mindennek a maga biztonságos formája, ahogy a kétkeréken való közlekedésnek is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit jelent számukra mindez. A projekt keretében volt már óvodás és iskolás korúak számára baleset megelőzésre és közlekedés biztonságra irányuló program, de szerettünk volna a város egészéhez is elérni valamilyen formában. Így jött ez az interaktív program.

„A települések nem létezhetnek a közösségek összefogása nélkül!"

Rózsás Ildikó ifjúsági szakértő, aki már több mint tíz éve dolgozik fiatalokkal, ifjúsági közösségekkel, kezdetben ifjúsági és civil referensként még Kőszárhegyen, majd később ifjúsági közösségfejlesztőként. Mint mondta, nagyon élvezi a munkáját.

– Egy-egy település nem létezhet fiatalok, az ott élő közösségek összefogása nélkül, hiszen ezáltal válik szerethetővé, néha egy kicsit hangossá otthonunk. Innen is jött annak idején ez az indíttatás, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni. Nagyon kreatív ez a terület, hiszen minden olyan beletartozik, ami nem hagyományos. Nem frontális dolog a mi módszerünk, hanem az élmény alapú megközelítést, amiből kiderül, hogy ők hogyan és miként vélekednek az adott beruházásról, vagy a világban zajló kérdésekről. Persze szóróanyagoknak és plakátoknak is van értelmük, de valahogy arra talán kevésbé nyitnak a közösségek. Interaktív kezdeményezésre van szükség!

A gyermekeknél Kaszás Karina Melinda örülhetett és vihette haza gyönyörű kerékpárját .
Fotós: Nagy Norbert

Beszélgetésünk végén elárulta, hogy az év hátralévő időszakában több nemzetközi programon is dolgoznak, az egyik ilyen az Erasmus program, amely segít a fiatalok lehetőségeit megismertetni a nemzetközi tapasztalatszerzésben, másrészről több cipősdoboz akciót is támogatnak, amely a hátrányos, nehéz sorsú gyerekeknek kíván segíteni, hogy boldogabb karácsonyuk legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában