Frissen Fejérből

2022.11.09. 15:55

Az ország legnagyobb darujával emelték helyére az Alba Aréna tartószerkezetét (videó)

Összességében hatvan méter hosszú és öt méter magas az az acél rácsos tetőszerkezet, amely a Fehérváron épülő multicsarnok tetejére került a napokban. A szerkezeteket három darupozícióból és nyolc emeléssel tették a helyükre.

Szanyi-Nagy Judit

A 750 tonnás daru gémje 91 méter hosszú

Forrás: Simon Erika (archív)

Mindezt közösségi oldalán a Market Építő Zrt. – Market-csoport írta és mutatta meg egy látványos videóban, amelyből az is kiderül: a szakembereknek hat napra volt szüksége ehhez a "mutatványhoz". A teljes acélszerkezet ugyanis – már csak a fenti számadatok ismeretében is sejthető – nem könnyű, több mint 650 tonnát nyom.

Az Alba Aréna építését lapunk is folyamatosan figyelemmel kíséri. Legutóbb október elején, egy helyszíni bejárást követően írtuk meg, hogy a lelátók szerkezete már elkészült, valamint akkor arról is hírt adtunk, hogy "ahhoz, hogy a csarnok jéglencse alakot formázó tetőborítása is a helyére kerüljön, el kell helyezni a 60 méter hosszú áthidaló acélgerendákat. Egy 750 tonnás, lánctalpas mobildaru emeli be az előreszerelt, 66 tonnás rácsos tartókat, melyek a tetőszerkezet stabilitásáért felelnek. A monumentális daru hosszú gémje 91 méteres, a horog súlya nyolc tonna. 25 kamion szállította a Budai út melletti területre, egy héten át szerelték össze."

A tervek – videón is láthatjuk – megvalósultak:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában