Frissen Fejérből

2022.10.11. 08:00

Visszaemlékezések a Kodolányi könyvtárosától

Elkészült az „Égig érő létráktól a könyvtárig” – A Kodolányi János Főiskola könyvtárának története című dokumentumkötet, amely az 1992-es kezdetektől 2009-ig, azaz Beniczky Péterné főkönyvtáros nyugdíjba vonulásáig mutatja be a könyvtár történetét.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Hétfőn délután a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár Mészöly Géza úti Tagkönyvtára adott otthont Beniczky Péterné könyvbemutatójának, melyen az írónő – aki kifejezetten jelezte: ő nem írónő, hanem könyvtáros – visszaemlékezéseit hallgathatták meg az érdeklődők, egykori kollégák, barátok, ismerősök. A múltba révedés egészen 1992-től 2009-ig tartott, melynek keretet azonban nem csak e két évszám, de a könyvtárosnő által készített kötet is adott. Beniczkyné ugyanis „Égig érő létráktól a könyvtárig” – A Kodolányi János Főiskola könyvtárának története címmel készítette el élete egyik fő vonulatának történetét, melyben a Kodolányi kezdeteitől nyugdíjba vonulásáig foglalta össze a könyvtár fejlődését.  

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

- Volt egy Gerő Gyula nevű könyvtáros, aki azt mondta, hogy egyszer minden könyvtárnak meg kéne írni a történetét, és az nagyon megmaradt bennem. De hát aktív korában az ember ilyennel nem foglalkozik, ehhez nyugdíj kell, idő, türelem… - mesélte a feol.hu-nak a szerző, aki kötetben bemutatta, mekkora szó volt abban az időben, hogy létrejött egy magániskola.  

- A régi oktatási igazgatóság épületét kapta meg használatra akkor a Kodolányi.  Ám ekkor még egyetlen kötet sem volt a könyvtárban, amely az új oktatáshoz kellett. A régi MSZMP-s oktatási igazgatóságnak a könyvei voltak ott, így az első munkánk az volt, hogy nagyon gyorsan beszerezzük a diákok számára a köteteket – emlékezik vissza a kezdetekre a könyvtáros, aki még arra is emlékszik, hogy 147 diákkal indult akkor a Kodolányi. -  De hát mivel fizetős iskola volt, ők nagyon jogosan követelhették a szükséges könyveket.  Versenyfutást futottunk tehát az idővel, szereztük be az új anyagokat és megkezdtük a régiek szelektálását.

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

A digitalizálás folyamatába is hamar bekapcsolódott a Kodolányi könyvtára, 1995-től folyamatosan alkalmazták a számítástechnikai rendszereket, majd a digitális archiválást. 2009-re sikerült jelentősen felfeljeszteni az állományt, ám ekkor a könyvtáros úgy döntött: nyugdíjba vonult. Ezt követően nyílt lehetősége, ideje minden másra: önkéntes könyvtári munkára és kötetei elkészítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában