Tiltakozás a turul miatt

2022.10.17. 12:12

Tiltakozó megemlékezés a magyarság szimbóluma mellett

Vasárnap estére tiltakozó kiállásra, imádságos együttlétre jöttek össze Fehérváron az öreghegyi Mária-szobornál.

nzp

Forrás: Magyar Nemzet

Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke hívta a fehérváriakat a tiltakozásra, hogy közös imával jelezzék, nem fogadják el az egész nemzetet sértő, megalázó tettet, mely szerint eltávolították Munkácson az összmagyarság szimbólumát, a Turulmadár-szobrot.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A háború kellős közepén a munkácsi helyhatóság ukrán tagjainak legfontosabb dolga volt, hogy október 13-án meghozzák azt a döntést, miszerint a Turulmadár-szobrot eltávolítják. A döntést tett követett, és a kardot tartó madáralak lábát egyszerűen elfűrészelték, s a hatalmas szobor a várárokba zuhant, ott fekszik jelenleg is. Több magyar jegyezte meg ezzel kapcsolatban, hogy szimbolikus a történetben, hogy a madár karma még az obeliszken van, s szorosan markolja a kardot.
Miközben a magyar nemzet minden humanitárius segítséget megad a háborútól szenvedő ukrán népnek, addig egyes ukrán vezetőknek az a legfontosabb dolga, hogy nemzetünk jelképeivel leszámoljon. Szomorú az a szobordöntő primitívség, amivel valószínűleg a magyarságot akarják provokálni egyes ukrán vezetők.
A millennium tiszteletére 1896-ban állított Turulmadár-szobrot már a Csehszlovák vezetés sem tolerálta, és 1924-ben leszerelte. A csehek és szlovákok érezték, hogy a megsemmisítés barbár lenne a részükről, ezért a szobrot a várudvaron őrizték. Nem így gondolkozott a barbársághoz már jóval közelebb álló szovjet Vörös Hadsereg 2. Ukrán Frontja, akik 1945-ben beolvasztották a bronzszobrot, és ötágú csillagokat öntöttek belőle. Az eredeti szobor hű másolatát készítette el 2008-ra Belény Mihály szobrász, most ezt fűrészelték le és döntötték a várárokba a Munkácsi Városi Tanács emberei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában