Több mint 700 millió forintból épült

2022.10.05. 19:36

Sokat vártak rá, de szerdán átadták a gárdonyi Életfácska Református Óvoda új épületét (galéria)

Szeptemberben a gyermekek már birtokba vehették, szerdán pedig hivatalosan is átadták a gárdonyi Életfácska Református Óvoda új épületét. A 2014 óta működő intézmény történetében ezzel új fejezet kezdődött.

Baráth Eszter

A gyerekek már otthonosan mozognak az új udvaron

Fotó: Nagy Norbert

Tavaly májusban tették le az új épület alapkövét, azt követően pedig megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. Az Életfácska Református Óvoda gyermekei már akkor is műsort adtak a leendő intézmény helyén, most pedig már egy modern, ugyanakkor otthonos környezetben tehették ugyanezt. Az új intézmény és annak környezete összesen 741 millió forintból jött létre.

Az esemény kezdetén az óvoda udvarán tartott istentiszteletet Balogh Zoltán püspök, majd a zárásként elhangzott áldást követően Karl Melinda lelkipásztor köszöntötte az ünneplőket. Beszédében felelevenítette az előkészületeket és azt a rengeteg munkát, amit el kellett végezni annak érdekében, hogy a gyermekek új intézménybe járhassanak és köszönetét fejezte ki valamennyi támogatónak és közreműködőnek, akik segítették a cél elérését.

– Gyülekezetünk az elmúlt négy évben négy építkezésben vett részt. Hosszas tervezés, engedélyeztetés és többkörös pályáztatás után 2021. március 16. szerződést kötöttünk az új óvoda megépítésére. 2022. június 26-án a kulcsátadás örömteli pillanata volt, ennél emlékezetesebb csak augusztus 26-a volt, amikor megkaptuk a működési engedélyt, szeptember 1-jén pedig kitárultak az ajtók és megérkeztek a gyerekek – emlékezett vissza a jeles dátumokra Karl Melinda.

Majd Tényiné Gölöncsér Éva, a gyülekezet főgondnoka lépett a mikrofonhoz, aki köszöntötte a tíz éve beiktatott Karl Melindát és a gyülekezet másik lelkészét, Oláh Lászlót. A főgondnok ajándékot adott át a nyolc éve alapított óvoda vezetőjének, Torda-Molnár Enikőnek is, aki azóta ellátja a vezetőóvónői feladatokat.

– Ahogy körülnézek, látom, van miért hálát adnunk ma. Hálát adhatunk azért, hogy a Jóisten a teremtés folytatásához itt, Gárdonyban is megtalálta a társait kivételes képességű egyházi vezetők és hasonló módon a világi vezetők személyében – kezdte köszöntőjét Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. Tessely Zoltán úgy fogalmazott, azért is hálásnak kell lenni, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely látja azt, mik a fontos dolgok, hiszen azokból a stratégiai célokból, amelyek összetartják a magyarokat, a kormány sohasem engedett. – Nem engedett a családtámogatás rendszeréből, nem engedett a teljes foglalkoztatottság rendszeréből és a nemzetegyesítésből sem – emelte ki a képviselő. Mint mondta, az új óvoda épülete annak a programnak a kereteiben jöhetett létre, amely pusztán hazai költségvetésű forrásból az országban 36 milliárd forint felhasználásával szolgálja új óvódák építését, illetve régiek megújulását.

Tóth István, Gárdony polgármestere is örömmel köszöntötte az ünneplőket. – Mi az elmúlt években kiváló kapcsolatot alakítottunk ki a helyi református gyülekezettel. Ez elsősorban lelkészasszonynak köszönhető. Őbenne valami fantasztikus szív és lélek dolgozik – emelte ki Tóth István. A polgármester elmondta, 2014-ben az egyik önkormányzati óvoda felét adták át az egyháznak, ahol megkezdődött az Életfácska Református Óvoda működése, de már ebben az évben látható volt, hogy hamarosan új óvodára is szükség lesz. – Bízom benne, hogy a következő időszakban sok öröme lesz a mostani lakosságnak, és majd, ha száz év múlva az utódaink idejönnek, azt mondják, hogy száz évvel ezelőtt itt nagyon jó tervezőik, építészeik és vezetőik voltak – emelte ki Tóth István.

– Hála azért, amire annyira vágyakoztunk, amiben bizakodtunk és reménykedtünk, hogy egyszer saját óvodaépületünk lehessen. Egy álom vált valóra, melynek beteljesülésére nyolc évet vártunk türelemmel, aztán volt, hogy türelmetlenebbül, és talán pont a hosszas várakozás miatt most felfoghatatlan öröm számunkra, hogy a gyermekekkel, családokkal együtt birtokba vehetjük – fogalmazott beszédében Torda-Molnár Enikő óvodavezető.

Az ünnepi hangulathoz a gyülekezet énekkara és az óvodások is hozzájárultak, akik előadásuk kezdetéig az általuk már az elmúlt egy hónapban megismert, új csoportszobában játszottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában