A hagyományőrzés a vérükben van

2022.10.11. 17:00

Felejthetetlen nap a NaTE szervezésében

A Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület ismét odatette magát, megmutatták, rajongják a magyar kultúrát és a néphagyományt.

Kecskés Zoltán

Maradandó élményekkel gazdagodhattak a nagykarácsonyiak és a kórógyiak.

Forrás: NaTE

A falu tevékeny közössége nem csak határon túli magyar településekkel, közösségekkel, mint például Kóróggyal működik együtt, ápolja a kulturális kapcsolatot, helyben is nagyon aktív. Ez derül ki a Szekeres Béláné elnökkel folytatott beszélgetés során.

– Alig lábaltunk ki a szüreti mulatságból, máris az oviban találtuk magunkat, ahová a mese, valamint a zene világnapja alkalmából, Suplicz Mihály vezényletével mese- és táncházra csábítottuk az ovis és az alsós lurkókat – kezdte beszélgetésünket az egyesület vezetője. Hozzátette azt is, hogy az október 7-ei eseménydús nap sem maradhat ki az élmények nyomából.

– A Kórógy Hagyományőrző Egyesület és a Kézműves csoport tagjai látogattak el hozzánk, plusz a Vadvirág Nyugdíjas Klub tagjait is csatlakoztattuk a társasághoz és útra keltünk. Első megállónk a Seregélyesi Tájház volt, ahol a helyi kézműves hölgyek mutatták be munkáikat, a gyűjteményeket. Hihetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt mennyi hasznos információ, tapasztalat cserélt gazdát és milyen gyorsan lehet emberi kapcsolatokat létrehozni. Utunkat folytatva Székesfehérvárra érkeztünk. Az Órajáték déli meghallgatását követően az Országalma felé vettük az irányt, majd a sétáló utcán továbbhaladva a Ciszterci Templom padsoraiban hallgattunk egy rövid tárlatvezetést. Ezt követően a Hetedhét Játékmúzeumba mentünk. Nagykarácsonyba visszaérkezve egy finom vacsorával és kisebb táncházzal zártuk a napot - folytatta élményeit, majd valamennyi résztvevő felé a hála hangját ütötte meg.

– Köszönjük kórógyi testvéreinknek a látogatást, a szép helyszínt, valamint a szuper muzsikáért Horváth Csabának. Nem utolsó sorban pedig támogatónknak, hiszen az elnyert Magyar falu program nélkül ez nem valósulhatott volna meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában