Gasztronómia

2022.10.07. 14:30

A napsütötte Toszkána ízei a Hétpettyes óvodában (videó)

Mintegy két évtized után úgy gondolták a székesfehérvári Hétpettyes Óvodában, ideje kicsit megújítani a régi szüreti mulatságot. Körbenéztek hát, hol tartanak még hasonló ünnepet Európában. Így jutottak el Olaszországba, amelynek ízeit és hangulatát pénteken elhozták a kicsiknek és a szülőknek is.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Napsütötte Toszkán Szüreti Rendezvény – ezt a nevet kapta a nevelési év nyitóünnepsége az idén, amelynek középpontjába az olasz gasztronómia került. Az óvoda külső segítséget is hívott: Bencze Viktória, akinek gyermekei korábban maguk is a Hétpettyesbe jártak, évek óta Olaszországban dolgozik az év egy részében, itthon pedig főzőtanfolyamokat tart. Többek között kicsiknek is. Semmilyen szempontból nem volt hát ismeretlen számára a terep. 

A délelőtt folyamán a nagycsoportosok – akik pénteken az egész ovira főztek – tésztát gyúrtak, nyújtottak és formáztak. Tagliatelle, azaz hagyományos olasz szélesmetélt készült az óvoda egyik csoportszobájában. A kicsik nemcsak élvezték a munkát, de ügyesen gyúrtak és dolgoztak a tésztagéppel is. Délután aztán bővül a kör: megérkeznek a szülők is, akik már előzetesen is nagyon lelkesek voltak, amikor hírét vették a gasztro napnak, ugyanis ők is bekapcsolódhatnak a főzésbe: készül majd bruschetta (fűszeres paradicsomos pirítós), bazsalikomos pesto és mascarponés csokoládés pohárkrém, de a felnőttek is megismerkedhetnek a tagliatelle készítés fogásaival. Mindezek mellett számos egyéb olasz finomságot lehet majd megkóstolni, így többek között toszkán májas, pármai sonka, mozzarella, szarvasgombás-pecorino sajtos szósz és - a szülőkre gondolva – prosecco is kerül az asztalokra.

A déli hangulatot fokozandó, az óvónők mesejátékkal is készültek: Mátyás király olasz felesége, Beatrix érkezik a Hétpettyes oviba, aki toszkán szakácsért kiált, miután a nehéz magyar ételek megülték a gyomrát. Flashmob is lesz, mi másra, mint egy olasz ételeket felsorakoztató dalra, a Zuppa Romanara. Kellemes családi programnak ígérkezik tehát a péntek délután a Hétpettyes óvodában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában