Több mint 500 ezer ember hulladékát kezelik

2022.10.13. 17:30

A csalai lett az ország legkorszerűbb hulladékfeldolgozója

Az ország egyik legkorszerűbb hulladékfeldolgozó üzeme valósult meg a csalai szeméttelepen, amely – a hamarosan átadásra kerülő adonyi teleppel egyetemben – az egész térséget érintő nagyszabású fejlesztés. A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás projektjét csütörtökön mutatták be.

S. Töttő Rita

Fotó: NAGY NORBERT

Elkészült a csalai szeméttelepen az új mechanikai előkezelő és szelektív válogatómű, amely jelentős beruházásként segíti és könnyíti a hulladék-feldolgozást a továbbiakban. Nemcsak Székesfehérvár, de az egész térség tekintetében nemzetközi színvonalú hulladékfeldolgozót sikerült ezzel a projekttel megvalósítani. Melynek egyébként másik része, az adonyi telep bemutatása is hamarosan sorra kerül. Az eseményen Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője, a telep üzemeltetője kalauzolta végig a sajtó képviselőit, valamint Vargha Tamás miniszterhelyettest, Törő Gábor országgyűlési képviselőt és Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét.

A város vezetője kiemelte Égi Tamás egykori alpolgármestert, akinek 2019-es halála sok tekintetben űrt hagyott maga után. Ez a helyzet és helyszín is ilyen, ugyanis – mint Cser-Palkovics elmondta –, Égi közéleti értelemben a motorja és sokáig lebonyolítója volt ennek a nagyívű projektnek, és sajnálatos, hogy ő már nem lehet itt a bemutatón. A 18 és fél milliárdos beruházásban nem csak ingatlanegyüttesek valósulhattak meg, de nagyarányú eszközbeszerzésre is sor került – mutatott rá.

– Ezzel a Malom utcai ingatlanegyüttes felszabadul, s nem biztos, hogy belváros-kompatibilis, ám a szolgáltatásban mégiscsak kulcskérdés szolgáltatás szervezése a jövőben innen történik meg – mutatott közbe a város vezetője a csalai telepen –, olyan korszerű eszközökön, amely a Depónia dolgozóinak mindennapi munkáját is segíteni fogja. Nagy dolog, amit itt most átadhatunk – tette hozzá, ahogy azt is: alapvető közszolgáltatásról van szó, s megköszönte mindazoknak a munkáját, akik ebben részt vesznek. – Másrészről ez egy környezetvédelmi beruházás is, ebben a tekintetben is nagy előrelépés ez a fejlesztés.

Az üzemeltető nevében így szólt Steigerwald Tibor:

– Jelenleg 325 ezer ember hulladékát gyűjtjük, szállítjuk és kezeljük Csalán. Ehhez és az adonyi telephez 143 település tartozik, vagyis több mint 500 ezer ember hulladékát kezeljük. A szelektív hulladékot pedig teljes mértékben ezen a csalai telepen dolgozzuk fel – majd hozzátette: – Az adonyival együtt a csalai az ország jelenleg legmodernebb létesítménye. Év elején megtörtént a próbaüzem, amely sikerrel zárult, így az érkező hulladékot biztonsággal tudjuk feldolgozni. Ez vegyes hulladék esetében évente 50-55 ezer tonnát, szelektív hulladék tekintetében pedig 15 ezer tonnát jelent – tudtuk meg, ahogy a bejárás során azt is: ez utóbbit ráadásul teljes mértékben feldolgozzák és további hasznosításra küldik. A 10 hektáros csalai területen a vegyes hulladék feldolgozó, valamint szelektív hulladék feldolgozó mellett szociális és iroda épület is helyet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában