Frissen Fejérből

2022.09.19. 17:00

Préselés, darálás és mustkóstolás – szüreti mulatság az abai iskolában (videó, képgaléria)

A hagyományt továbbörökítve, kissé újragondolva fogtak össze az abai iskolák tanárai és diákjai, s hoztak létre nagyszabású szüreti bemutatót az Aba Sámuel Általános Iskolában. A diákok egyebek mellett megismerhették a szőlődarálás és a szőlőpréselés folyamatait.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A szüreti hagyományokat hosszú évek óta őrzik az iskolákban, ám az idei évben egészen új köntösbe öltöztették az őszi tradíciót az abaiak.

– Eddig testvérosztályokon belül történtek ezek a programok, most pedig kiterjesztettük az egész intézményre. Bevontuk az Attila Király Gimnáziumot, illetve a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskolát, így a helyi oktatási intézményekkel karöltve tartunk délutáni programot a gyerekeknek, melynek legfőbb célja az ismeretszerzés, közösségépítés és a hagyományteremtés.  – mondta Penczu Attila, az Atilla Király Gimnázium és Általános Iskola Aba Sámuel Általános Iskolája tagintézményvezető-helyettese.

A gimnázium tanulói közül választott bíró és bírónő lovaskocsin érkezett az iskolához. Őket ostorosok követték, akik ostorcsapással jelezték az esemény kezdetét, amikor is a bíró ragadta magához a szót, s köszöntötte a jelenlévőket.

A hétfő délutáni program további részében az osztályok forgószínpadszerűen járhatták végig az iskolában kialakított állomásokat, ahol sorversenyeken és kézműves foglalkozáson vehettek részt, szüreti népi játékok során ismerkedhettek meg a szőlődarálással, a préseléssel, valamint a friss mustot is megízlelhették. Különböző képek segítségével megismerhették a borkészítés folyamatait, melynek végén kvízjátékkal tesztelhették megszerzett tudásukat.

A művészeti iskola diákjai közreműködésével táncházat rendeztek, majd citerabemutatóval és közös énekkel zárult a különleges program, melyen kicsik és nagyok egyaránt maradandó élményeket és tudást szereztek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában