Frissen Fejérből

2022.09.23. 15:14

Óvodások alkottak kört az emeletes házak között - Országos Játéknap Kincsesbányán (videó, képgaléria)

Megkezdődött az oktatás, így véget ért a gondtalan gyermekélet, de csak az iskolásoknak. A Napraforgós ovisok Kincsesbányán például a Faludombon játszottak, majd az emeletes házak által közrefogott téren táncoltak és énekeltek.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az Országos Játéknap jó apropó arra, hogy minél több gyermek letegye az okos eszközöket és a távirányítót, hogy aztán végre azt tegye, amit neki kell: Játsszon. Így volt ez pénteken Kincsesbányán is. A játékos délelőtt táncházba fulladt, melyet Mayerné Faragó Barbara óvodapedagógus vezetett. Az eseményen ott sürgött forgott a település polgármestere is. Murányi Mariann úgy fogalmazott: -Játszani fantasztikus és játszani mindig kell, de az különösen jó volt, hogy végre, sok-sok évtized után, újra ugyanazokat a játékokat játszottuk, amiket még mi játszottunk gyerekkorunkban. Volt bújócska, elvesztettem zsebkendőmet, kacsa- kacsa-liba és sok más. Itt nem volt semmi virtuális, csakis igazi, valódi játék. A környezet szerencsére megvan hozzá, éppúgy, ahogy az oktatók, illetve a nevelők is. A gyerekeket muszáj kimozdítani otthonról, különösen a számítógép elől és az még külön öröm volt a mai nap folyamán, hogy a szülők is velük együtt játszottak, mondta település vezetője. 

Ehhez kapcsolódott Varga Judit a helyi, Napraforgó Óvoda intézményvezetője, aki hozzátette: -Már eleve úgy jöhettek be ma reggel a szülők az óvodába a gyerekekkel, hogy akadálypályán keresztül tudták csak megközelíteni az óvoda öltözőit. Az is fontos lenne, hogy ezeket a játékokat megjegyezzék a mai szülők, mert sajnos nagyon sok a számítógép meg a telefon a környezetünkben és elfelejtjük, milyen jó játékok vannak. 

Azonban nem merült ki a program a Faludombon, illetve az utcán tartott játékkal és táncházzal. Az óvónők úgy szervezték a napot, hogy délután, a gyerekekért érkező szülőket meghívták egy legalább negyedórás közös játékra, ahol ténylegesen játszani kell a gyerekekkel. Volt foci, lehetett dekázni, gumizni, de persze megjelentek a nagy klasszikusok is, mint a bújócska vagy a fogócska. 

Az intézményvezető úgy fogalmazott: -Mivel a mai gyerekekkel nem játszanak ezért szükség van az ilyen programokra, ám ezek csak úgy épülnek be, ha közös élménnyé válnak. Szerencsére a szülők befogadók erre, így az óvónők azt szeretnénk, ha hagyománnyá válna. Így talán a gyerekek megtanulják és a későbbiekben átörökítik az így szerzett tudást és magát a játék örömét az újabb generációknak. 

Varga Judit hozzátette: -Egyre kevesebb gyereket lehet látni az utcán, a játszótereken játszani, vagy kirándulni a környező erdőkben. Megpróbálunk mi, velük foglalkozó felnőttek is jó példával elől járni és persze minél többször kijönni ide, hogy teljen meg újra játékkal a játszótér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában