A Gripen volt a legnépszerűbb

2022.09.12. 20:00

Nézőcsúcsot hozott az idei repülőnap

A 27. légiparádét rendezték meg vasárnap Börgöndön, ahol az időjárás ismét a kegyeibe fogadta az eseményt, hiszen nem volt kánikula, kellemes időben élvezhették a programot a látogatók.

Tihanyi Tamás

A hatalmas érdeklődés több helyszínen is a sor végére kényszerítette a látogatókat

Fotó: Tihanyi Tamás

– Egyetlen repülés sem maradt el, pedig elég jelentős erejű szél fújt, ám még az ejtőernyős ugrásokat is biztonságosan végre lehetett hajtani – értékelt Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke. – Látszott, hogy a közönség ki volt éhezve a repülésre, de sikereseknek bizonyultak a hagyományőrzők bemutatói mellett az egyéb más földi programok is. A Hungarocontrol standja előtt egész nap hosszú sorok kígyóztak, sokan szerettek volna beszélni a légi irányítókkal, részt venni a nyereményjátékban. De nem unatkoztak a katonák sem, akik nem csak a leszállópálya mellett, de az új hangárban is nyitottak toborzó pontot.

A rendezvény alapvetően két részből, katonai és a polgári bemutatókból állt össze. A legnagyobb érdeklődés természetesen mindig a Gripen érkezését övezi.

– Idén a Gripen pilótája demo programot repült, azaz füstölőkkel, infracsapdákkal színesítette a bemutatót, teljes műrepülést hajtott végre Majerik Máté főhadnagy. Ez azért volt több, mint tavaly, mert akkor csak áthúzásokat végzett a Gripen, a bemutató pilóta nem tudott részt venni az eseményen. Remek volt a kétszeres világbajnok Józsa Dávid, aki az Albatrosz Repülő Egyesület elnökhelyettese, Vári Gyulát is láthattuk a Jak-52-es fülkéjében, aki egy nagyon szép bemutatót repült, megcsodálhattuk Imreh Lajos és a Mi-2-es helikopter programját is, amely ugyancsak meghazudtolta az aerodinamika törvényeit, majd Veres Zoltántól ismét olyan repülési manővereket láttunk, amelyek minden elismerést megérdemeltek.

Az időjárás kegyes volt, egyetlen repülés sem maradt el  
Fotós: Tihanyi Tamás 

A 27. légiparádé volt minden eddigi közül a leglátogatottabb, ez körülbelül tízezres tömeget jelentett. Az érkezők közül sokan maguk is felemelkedtek valamelyik sétarepülést végző légijárművel.

– Akik korán keltek, azok minden akadály nélkül eljutottak a repülőtérre, azonban akik később, 11 óra körül indultak útnak, azok óriási dugóba kerültek – ismerte el Szilády Dezső. – Sajnos a létesítményhez jelenleg csak egyetlen út vezet, amely a hatalmas forgalomhoz képest kevés. Nagyon hiányzik a 62-es műút felől vezető útszakasz megépítése, csak ez a fejlesztés lenne képes az ilyenkor kialakuló torlódást megszüntetni. A forgalmi dugó a világ minden repülőnapján tapasztalható probléma, akár a kecskeméti, akár a külföldi rendezvényeket nézzük, sajnos nem ritkán egy-két, de még három órát is várakozniuk kell ilyenkor a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában