Élmények fesztiválja

2022.09.04. 11:30

Népdalok és népzenék pezsdítik fel Martonvásárt (videó)

A pénteken kezdődött Trilla láthatóan sok családot vonz a helyszínre a hétvégén, amely egyszerre szívmelengető és nyugodt, ugyanakkor mozgalmas is. Vérpezsdítő ritmusok és ropogós táncok rázzák fel több napon keresztül a közönséget a Brunszvik-kastély kertjében, s a főtéren. De a java még csak vasárnap délután következik!

Kecskés Zoltán

Szalóki Ági elvarázsolta a közönséget.

Fotó: Kricskovics Antal

Idestova egy éve, hogy a szervezőkben (Hangvető Kft.) megfogalmazódott a gondolat: népszerűsíteni a Magyar Népdal Napja szellemiségét olyan programokon keresztül, melynek minden elemében ott van a népdal és a népi hagyomány. Ez az eszme idén is célt ért. Martonvásár kedvenc ingyenes szabadtéri fesztiválján – amelyet a népdal alternatív ünnepének is szoktak nevezni –  összeér a kortárs és a hagyomány. 

A rendezvény fő célja az, hogy minél többen megtapasztalják a népdalok szépségét az éneklés örömét. Mindezt a szombati kilátogatásunkkor karnyújtásnyira is megtapasztalhattuk. Szalóki Ági zenekarával táncra perdítette a színpad előtt álldogáló szülőket és gyerkőceiket egyaránt, mosolyt csalva a táncoslábúak arcára. Az aranytorkú énekesnő magyar és beás népdalfeldolgozásokat, énekelt verseket adott elő zenésztársaival, a vastaps pedig nem maradhatott el. 

Sokan voltak kíváncsiak szombaton a koncertekre a főtéren.
Fotós: Kecskés Zoltán

A koncertek mellett, között és alatt is bőségesen akad látnivaló: elnyúlhatunk a Brunszvik-kert lombjai alatt a babzsákokon, vagy egy pokrócon, de ha ahhoz van kedvünk be is vásárolhatunk a kézműves piacon. De ha mindez nem lenne elég, akkor családi programokon és workshopokon is részt vehetünk: dobolhatunk és énekelhetünk, vagy éppen megnézhetjük Kása Béla fotókiállítását, akit az erdélyi és kárpát-medencei táncházmozgalom és népzenészek legfontosabb fotósaként tart számon a szakma. 

 

A programfüzetet lapozva, olyan előadók léptek és lépnek a színre, mint az Aurevoir, Lakatos Mónika, és a már említett Szalóki Ági, Sarjú Banda és Tükrös zenekar, de az elmaradhatatlan táncház is ott van a repertoárban. Vasárnap délután pedig a helyi táncosok néptáncgálája következik megkoronázva ezt a nem mindennapi rendezvényt: a Százszorszép és a Válinka néptánccsoport produkcióit láthatja a közönség. Biztosak lehetünk benne, hogy a több generáció szemet gyönyörködtető táncából tükröződik fog a népi hagyomány szeretete, amit Martonvásár közössége is éltet. 

A Brunszvik-kert is sok érdekességet tartogat a családoknak. 
Fotós: Kecskés Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában