Frissen Fejérből

2022.09.06. 15:41

Hagyományőrző faültetés a soponyai általános iskolában

Mára hagyománnyá vált a soponyai Zichy János Általános Iskolában – mely az Örökös ökoiskola cím birtokosa –, hogy a mindenkori első osztályosok egy fát ültetnek közösen az iskola udvarán.

V. Varga József

A gömbkőrist az első osztályosok nevében Szücs Alexa ültette el

Forrás: Az iskola

– A kicsik ezzel a gesztussal hagynak maguk után maradandó emléket, amire ha rátekintünk, mindig ők jutnak majd eszünkbe. Így történt ez az új tanév kezdetén is – tájékoztatta lapunkat Hollósi Lászlóné Anikó iskolaigazgató.

A fa gyökere a múlthoz, a hagyományokhoz kapcsolódást jelzi, a fa lombjára felnézve mindenki a jövőbe tekint, a folyamatos gondozást, ápolást a törzs növekedése mutatja meg.

Kihasználva a csodaszép napsütéses időt, az elsős osztályosok lelkesen tettek eleget a feladatnak. Az új fa – egy gömbkőris – az iskola elsős tanulóit szimbolizálja.

– Ez a fa ma még csak gyenge, törékeny hajtás, akárcsak a gyerekek. Sérülékeny, sok törődést, szeretetet igényel, míg megnő, akárcsak ők. Ki kell állnia a tűző Napot, szárazságot, erős szelet, fagyot, ahogyan diákjainknak is meg kell küzdeniük a rájuk váró nehézségekkel. Évek hosszú sora szükséges ahhoz, hogy a fa megerősödjön, s megmutassa igazi szépségét, ugyanúgy, ahogyan az első osztály diákjainak is hosszú időre lesz szükségük, hogy megtalálják helyüket a világban, kibontakoztassák tehetségüket – mondta Hollósiné Anikó.

Amint megtudtuk: az osztály nevében Szücs Alexa ültette el a fát.

– Ha a fiatalok példát látnak a környezetünk védelmére és ápolására, akkor felnőttként maguk is példát mutatnak az utánuk érkező generációk számára. Nagyon fontos, hogy az iskolában is tanulják a kisgyermekek a környezetünkért való felelős viselkedést, amire egyre nagyobb szükség van – tette hozzá az iskolaigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában