Bajban van a Cento utcai babauszoda

2022.09.06. 17:30

Elkeseredett kiáltás a babákért: aki úszik, a fehérvári csecsemők fejlődéséért teszi ezt!

Bizakodó hangvételű, de ugyanakkor igen szomorú bejegyzést osztott meg Kozáry Ferenc színművész az általa működtetett Cento utcai babuszodával kapcsolatban. A lényeg: ha a szülők, nagyszülők nem jönnek úszni, akkor a bezárás fenyegeti a babák fejlődését segítő épületet.

Házi Péter

Kozáry Ferenc "nagyra nyitja" a kis uszoda kapuit. A tét a babák érdekében a létesítmény túlélése

Fotó: Nagy Norbert

„Gyerekkorom rossz álma volt, hogy két idegen kutya marakszik az én uzsonnámon... Ilyesmi helyzetbe csöppentünk mindnyájan az országban. Önmaga ellen van, aki bármelyik kutyának drukkol. Van aki kevésbé szenved - bár az infláció mindenkit meggyötör -, de aki munkájában külső energiára (gáz, villany) támaszkodik, az brutális tényekkel szembesül. Leírni is abszurd: kilencszer akkora lenne a babauszoda gázszámlája, mint augusztusban volt.”

Az ismert színész arra is reflektál, hogy egész Európában sorra zárnak be az uszodák, fürdők a nem kitermelhető energiaköltségek miatt, s a fehérvári Köfém uszoda sem nyit ki idén: „Nem számolhattam ezzel, amikor 22 éve kitaláltam és megépítettem a Fehérvár Babauszoda és Fittházat... De megpróbálom túlélni.”

Kozáry Ferenc úgy döntött, hogy gyakorlatilag „nagyra nyitja az uszoda kapuját”, azaz a gyermekeké marad a csütörtök, péntek és szombat 16 óra utáni időszak, de ettől eltekintve a felnőttek – szülők, nyugdíjasok – számára is nyitva áll majd az uszoda. Ahogy a színész „saccol”, a 120 centi mély, 30 fokos vízben 3-4 felnőtt kényelmesen elfér, s ha nem versenyszerű úszásról van szó, akkor normálisan tud itt tempózni

Mindez valóban nem másról, mint a túlélésről szól: Ha a szülők, nagymamák, ismerősök nem jönnek, a rezsit nem tudja  kitermelni a babuszoda, s előállhat az a szomorú helyzet, hogy a kisbabák, gyerekek sem fognak tudni jönni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában