Félmillióért egyedit is kérhetünk

2022.09.03. 07:00

Egyre több az új rendszám

A nyár folyamán már lehetett látni az új típusú rendszámtáblákat az utakon. Székesfehérvár és Fejér megye sem kivétel ez alól: nem csak hogy újakat, de rendelésre készült és zöld változatokat is láthatunk már.

S. Töttő Rita

Az új típusú zöld rendszám

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Idén július elsején kezdődött meg a régi – három betűs és számos – rendszámláblák fokozatos kivezetése országszerte, melynek során a Magyarországon forgalomba helyezett járművek új – négy betűből és három számból álló hatósági jelzést kapnak. A váltás oka egyszerű: lassan kifogyott volna a rendszer a régi típusú kombinációkból, ezért újra volt szükség.

Az új típusú rendszámtáblákról érdemes tudni, hogy az első rész két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból áll, ahogy a második szakasz is. Az ékezetes magánhangzókat, illetve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs mássalhangzókat azonban ne keressük, mert azok kimaradnak. A harmadik etap pedig a három számjegy, amely értelemszerűen 001-től 999-ig bármi lehet. A két-két betű között megjelenik Magyarország címere, illetve az országjelzést mutató H betű felett európai zászlót jelképező tizenkét sárga csillagkör. A zöld tábla alap továbbra is azt jelzi, hogy környezetkímélő járműről van szó. Az ideiglenes rendszámtáblák pedig mostantól egységesen I betűjeles azonosítót kapnak a korábbi E, M, P, SP és Z betűk helyett. Ha egy rendszám TX jelű, akkor az taxit jelöl, a HA honvédségi járművet, az RA pedig a rendőrség autóját. Ha MA-t olvasunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az Országos Mentőszolgálat járművét látjuk, ha NA-t, akkor NAV-os autóval találkoztunk. A büntetés-végrehajtási szervezet legújabb autóin pedig BA betűkombinációkat láthatunk.

Az egyéni és az egyedi rendszámok továbbra is plusz költséggel járnak. Az egyéni rendszám 112 ezer 450 forint jelenleg, amelyben kérvényezhető meghatározott két mással- vagy két magánhangzóval rendelkező rendszám. Az egyedi rendszám 7 karaktere azonban rugalmasan kezelhető, ugyanis ezen belül lehet bármi: PETI 123 vagy KICSI 12 – ennek persze megvan az ára: 435 ezer forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában