Lezárult egy közel évszázadnyi fejezet

2022.09.06. 14:00

A Nádas Étterem múltja s jövője (képgaléria)

Méltán érezheti úgy mindenki, aki érintett, hogy lezárult egy közel évszázadnyi fejezet a Nádas Étterem bezárásával. A történet végén az a bizonyos pont azért is olyan hangsúlyos és nehéz, mert nem csupán bezárt, de fizikailag is a múlté lett azzal, hogy lebontották. Helytörténeti kutató segítségével utaztunk ezért vissza időben a kezdetekhez, és az új befektetőkkel tekintettünk előre, hogy lássuk, a következő generációk mit látnak majd ugyanezen a helyen.

S. Töttő Rita

A Nádas Étterem egy 1985-ös képeslapon

Sokakat meglepett a hír, amikor a Nádas étterem tulajdonosai és üzemeltetői közhírré tették számukra is fájdalmas döntésüket: végleg bezárnak. Kádi Attila és Kádiné Egri Ilona 2022. július 3-án nyitotta ki utoljára az éttermet, ezért nehéz szívvel, de búcsút vettek vendégeiktől. Úgy fogalmaztak: „itt töltöttük életünk nagyon nagy részét. Sajnos a generációváltást semmilyen formában nem tudnánk megvalósítani, ezért is döntöttünk immáron 5-6 évvel ezelőtt úgy, hogy előbb-utóbb meg kell válnunk tőle. Most adódott egy lehetőség, melyben a város fejlődésének érdekében a helyi önkormányzat is támogatott bennünket. A különböző feltételezések, találgatások lezárásául szeretnénk mindenkit tájékoztatni, hogy az étterem helyén egy gyönyörű szép épületegyüttes fog megvalósulni…”

A jelenlegi épület a 80-as években épült, megmentése pedig a volt tulajdonosok szerint már nem volt opció. Ám az étterem maga jóval régebbi történeteket őriz, amely mára már csak a leírásokból ismerhető. Kárpáti Miklós helytörténeti kutató így mesélt róla:

- A Nádas korai időszakáról nagyon kevés adatom van, kép pedig egyáltalán nincs. Az első képem egy, a háború utáni többképes képeslap jobb alsó sarkában látható. Valószínű, hogy az Ürményi- majd Nádasdy-uradalom csárdája vagy kocsmája volt a Velence-Gárdony-Dinnyés-Pákozd út mellett - a déli parton így lehetett Fehérvárra jutni. Mindenesetre a harmincas évek elején, mint régi csárdaépületet emlegetik az ekkor 8 szobás vendégfogadót, ami a szálláson kívül teljes ellátást is biztosított a vendégeknek. Az épület Dinnyés felőli végénél a visszaemlékezések szerint náddal fedett jégverem is állt – tudjuk meg, ahogy azt is: az épület külső kinézete - náddal fedett, vastag vályogfalak, apró ablakokkal - szintén igazolja, hogy régi, 18-19. századi építésű. Az sem kizárható, hogy a 20. század elején csak az épület egy részében működött csárda, kocsma, mert a régi öregek "cselédház"-ként is emlegették.

Az étterem egy 1958-as képeslapon
 

A harmincas évektől, az újabb vendéglők, turistaszállások megjelenése után kezdték Nádfedelesként emlegetni és ezt a nevet viselte egészen 1964-es leégéséig, ezután az új cserépfedés miatt nevet váltott, Nádas lett - mind a mai napig.

A Fejér Megyei Hírlap 1964. június 4-i lapszámában fényképpel együtt számoltak be a sajnálatos esetről: „A Velencei-tó kedvelt szórakozóhelye, az agárdi Nádfedeles Csárda tegnap délelőtt a konyha kéményéből tüzet fogott. A száraz nádfedél a viharos szélben percek alatt lángba borult. A riadókészültség 35 tűzoltója a tűz keletkezésétől számított 20 percen belül a helyszínen volt és hozzálátott a tűz oltásához, de kevés eredménnyel, mert a begyulladt nádfedelet megmenteni már nem tudták. A tűz körül összegyűlt nyaralók, a helyi lakosok a csárda dolgozóival közösen a fogható értékeket kimentették, így azok nem váltak a tűz martalékává…„ Nem sokkal több, mint két hét elteltével (1964. június 21-én) pedig már arról szólt a hírlap, hogy „Újjáépül a nemrég leégett agárdi Nádfedeles Csárda. A munkálatokban több magán- és állami vállalkozó vesz részt. (…) Tervek szerint július 1-én újra megnyílik a csárda.”

 

Kárpáti kutatásai szerint az épület a harmincas években az Agárdi Fürdőegyesület tulajdonába került, az üzemeltette.

- A háborúban megsérült, 1945-ben komolyan felmerült az az ötlet, hogy az egyesület lemond róla és községháza céljára átadja Gárdonynak. Ebből végül nem lett semmi, 1946-ban már 5 éves bérbeadásra hirdették. Államosítás után pedig a Vendéglátóipari Vállalat működtette – kalauzol vissza a múltba a helytörténész. Az épület az ötvenes évek második felében kisebb korszerűsítésen esett át, de ez a külsején nem változtatott, az 1964-ben, a tetőzet leégése után történt meg.

Tóth István, Gárdony polgármestere is megemlékezett a Nádas étterem múltjáról – visszatekintése alapján elmondható, hogy később, 1979-ben szintén kiégett. Az új Nádas étterem 1982-ben nyithatott meg. A polgármester az ezutáni tulajdonosokat említi: „Néhány éves veszteséges működtetés után a már fiatal korában is tehetséges, kreatív vállalkozó, Kotsisné Kiss Judit vette bérbe 1989-ben. Családjával szép sikereket értek el az üzemeltetés terén, de négy szezon után lemondtak a további hasznosításról. 1992 őszén az Albaker, a tulajdonos privatizációra bocsájtotta az éttermet, és a Kádi család akkor vásárolta meg az ingatlant.”

A Nádas bontása
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

Akik pedig felvirágoztatták a helyet, a környék ikonikus vendéglátóhelyévé emelve azt. Bálok, esküvők helyszíne volt, a Nádas diszkóba jártak a környékbeli fiatalok – még Székesfehérvárról és Budapestről is -, az étterem pedig elegáns, magyaros vendéglátást vitt.

Aki ide járt, kellemes emlékeket őriz. Csak néhány a bezárásról szóló közlemény alatti hozzászólásokból: „Ez az ikonikus étterem sok ember életében hagyott valamilyen formában örök emléket.” Vagy: „31 évvel ezelőtt a Nádasban volt első randink a férjemmel. Idén a 30. házassági évfordulónkat ünnepeltük. Mindig megérintett minket ez az emlék, ha arra jártunk.” És: „Itt ismerkedtünk meg a férjemmel 1992.májusában„ Illetve: „Sok szép emlékünk van, köztük van az esküvőnk is.” És aki itt dolgozott: „Legelső munkahelyem volt Nálatok 93-ban, 3 szezont töltöttem el… Mai napig jó szívvel, mosollyal gondolok rá Rátok…, mindent ott tanultam, ami az elmúlt 20 évben végig kísért…”

A Kádi házaspár – ahogy közleményükből is kitűnik - több éve kereste már a lehetőséget az épület sorsának rendezésére, hiszen nem tudták továbbadni az étterem üzemeltetését. Ahogy az kiderült, egy ingatlanbefektető társaság vásárolta meg, s meg is kezdte a lebontást, hogy helyére új álmokat szőjön. A Coral Homes oldalán közzé is tette a látványtervet, s azt írja: a „Lux Apartman Agárd egyik legfrekventáltabb részén épülő épületegyüttes. Modern, keleties jegyekkel megálmodott lakóparkot a Velencei-tó nyújtotta látvány teszi igazán különlegessé. Elsődlegesen a családokat szólítja meg az épületegyüttes, viszont a befektetőkre is gondoltunk, hiszen tóparti ingatlanok magasnövekedésű hozamot is jelentenek.”

Megkerestük kérdéseinkkel  az építkezésben érintett társaságokat - s elmondták: a tervek szerint egy 50 lakásos társasházat építenek, és szeretnének 2024 tavaszáig elkészülni a kivitelezéssel. A beruházás banki finanszírozással és saját tőkével épül, az Agárd Lux Kft. égisze alatt. 

A Coral Homes látványterve
Forrás: coralhomes.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában