Börtönbe is kerülhetnek

2022.08.17. 18:14

Megtörtént a vádemelés a gánti sikkasztás ügyében (Frissítve!)

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a 2020-as szeptember 27-i, gánti időközi választást követően megalakult az új képviselő-testület, akik nehéz örökséget vettek át, hiszen a belső ellen­őrzés során több szabálytalanság is kibukott, sőt, a további vizsgálatok során arra is fény derült, hogy mintegy 200 millió forint hiányzik a költségvetésből. Utánajártunk, hol tart jelenleg az ügy.

Kecskés Zoltán

Forrás: pexels.com

Még anno, 2020 őszén Krausz János az időközi voksolás során megválasztott polgármester úgy nyilatkozott portálunknak, hogy a belső ellenőrzés minden évben kötelező és ennek alkalmával vált láthatóvá, hogy vannak pénzügyi eltérések, szabálytalanságok és olyan visszaélések, amelyek miatt végül feljelentést tett a képviselő-testület. A nyomozás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon folyik – nyilatkozta még két évvel ezelőtt. 

A továbbiakban aztán több csontváz is kiesett a szekrényből... Először az pattant ki, hogy a korábbi polgármester, a gaz­dálkodási és munkaügyi előadó, valamint az igazgatási ügyintéző részére több alkalommal összesen 1 227 820 forintot fizettek ki különböző jogcímeken úgy, hogy nem volt rájuk sem költségvetési előirányzat, sem pénzügyi ellenjegyzés. Ennek azonban már idestova két éve, így kíváncsiak voltunk, hogy jelenleg hol tart az ügy. Palkovitsné Kész Anikó, a Fejér Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője a következő tájékoztatást adta a feol.hu-nak:

„A Bicskei Járási Ügyészség három személlyel szemben minősített sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt. Egyikőjük esetében 2017-2019 év közötti időszakban közel 14 millió forint összegű károkozás történt az önkormányzat sérelmére, illetve a vád tárgyát képezi 2020 áprilisától – júniusáig terjedő időszakban további 1,7 millió forint összegnek egy egyesülettől történő elsikkasztása is. A másik elkövető 2016 – 2019 októbere közötti időszakban házastársa tudtával  közel 69 millió forintot sikkasztott el az önkormányzat számlájáról. A nyomozás befejezéséig a kár egyik esetben sem térült meg.

Az ügyészség vádiratában valamennyi elkövetővel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását és közügyektől eltiltás mellékbüntetést indítványozott, továbbá indítványt tett arra is, hogy a bíróság kötelezze az elkövetőket a kár megtérítésére. Az eljárás a vád benyújtása okán jelenleg a Bicskei Járásbíróságon van folyamatban." 

Frissítés!

A fentiekhez kapcsolódóan felkerestük a Bicskei Járásbíróságot azzal a kérdéssel, hogy milyen szakaszában tart jelenleg az ügy.  Szurok Szabina sajtószóvívőtől a következő választ kaptuk:

„A Bicskei Járásbíróságra 2022. augusztus 11-én érkezett megkeresésre tájékoztatjuk, hogy a 2022. július 4.-én érkezett vádirat alapján az ügyviteli intézkedések vannak jelenleg folyamatban, így a vádirat kézbesítése az érintettek részére. Az előkészítő ülés, illetve tárgyalás kitűzésére még nem került sor, hiszen az a szabályszerű kézbesítéshez kötött. Az ügy előkészítő ülésének időpontja a nyilvános tárgyalási jegyzékben természetesen szerepelni fog – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelükben.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában