Csontvázak a szekrényből

2020.10.16. 07:30

Ismeretlen tettes ellen nyomoznak Gánton, közel 200 millió lehet a hiány

A szeptember 27-i időközi választást követően a múlt héten megalakult az új képviselő-testület, és letette az esküjét az új polgármester is a faluban. Nehéz örökséget vettek át, hiszen a tavalyi belső ellen­őrzés során több szabálytalanság is kibukott, sőt a további vizsgálatok során arra is fény derült, mintegy 200 millió forint hiányzik a költségvetésből.

Borsányi Bea

Krausz János új alapokra helyezné az önkormányzat működését

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A belső ellenőrzés minden évben kötelező. Ennek alkalmával vált láthatóvá, hogy vannak pénzügyi eltérések, szabálytalanságok és olyan visszaélések, amelyek miatt végül feljelentést tett a képviselő-testület. A nyomozás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon folyik, tudtommal jelenleg a tanúkihallgatások fázisában jár – mondta lapunk kérdésére Krausz János korábbi alpolgármester, aki szeptember végén polgármesterként kapott bizalmat a gántiaktól.

Először az pattant ki, hogy a korábbi polgármester, a gaz­dálkodási és munkaügyi előadó, valamint az igazgatási ügyintéző részére több alkalommal összesen 1 227 820 forintot fizettek ki különböző jogcímeken úgy, hogy nem volt rájuk sem költségvetési előirányzat, sem pénzügyi ellenjegyzés. A továbbiakban aztán több csontváz is kiesett a szekrényből.

A belső ellenőrzési jegyzőkönyv tanúsága szerint több olyan szerződés is előkerült, amelyek hiányosak vagy pontatlanok voltak, illetve nem állt mögöttük képviselő-testületi határozat. Szó esik a jelentésben szabálytalanul kifizetett számlákról, valamint arról is, hogy számos esetben történt bankból olyan készpénzfelvétel, amelyet nem a következő munkanapon – ahogy az elő van írva –, csak később bevételeztek a pénztárba.

– Valóban az forog közszájon, hogy 190 millió forintos költségvetési hiányt halmozott fel az előző vezetés, ám annyit mégis hozzátennék, ez nem azt jelenti, hogy ekkora összeg után nyomoznak, hiszen a költségvetés több dologból tevődik össze. A hiány egy része amiatt keletkezett, mert a Covid miatti védekezésre a kormány elvonta az idegenforgalmi adót, valamint a gépjárműadó egy részét, és az iparűzési adó sem a megszokott időben és nagyságban folyt be – magyarázta Krausz.

Krausz János új alapokra helyezné az önkormányzat működését
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kérdés persze, hogy az előző képviselő-testület – beleértve magát Krausz Jánost is – miért nem tudott a szabálytalanságokról. Nos, a testületi ülések napirendi pontjainak nagy részét a polgármester terjeszti be, aki így el is döntheti, miről és milyen mélységben hallanak a testület tagjai. Ezenfelül az önkormányzati hivatal mindennapos ügymenetébe, pénzügyeibe a képviselők nem látnak bele. Utóbbiról legfeljebb az éves jelentésből kaphatnak képet, no és a kötelezően elvégzendő belső vizsgálatokból.

Fentiekből az következik, hogy az előző testület nem hibáztatható azért, ami történt. Ennek okán Krausz megjegyezte, minden további részlet kiderítése, illetve azok minősítése a joghatóság feladata.

Nekik viszont az a dolguk, hogy Gánton tovább folyjon az élet. Ennek érdekében pedig szeretnék az önkormányzat munkáját is új alapokra helyezni és a képviselőkkel egyetértésben dolgozni. Ezt jelképesen öt fa közös el­ültetésével is kifejezték a múlt héten a testület megalaku­lásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában