Költségelosztós radiátorok

2022.08.30. 07:00

Fűtésre felkészülve? Utánajártunk, hogyan érinti a fehérvári távhőszolgáltatót a drágulás

„Fejben” már javában készül a lakosság a fűtési szezon kezdetére. A rezsiköltségek várható növekedését „visszafojtott” lélegzettel várja mindenki, s készül arra, hogyan spórolhat majd lakása adottságait figyelembe véve.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Minden társasházi lakás esetében különböző tényezők befolyásolják a fűtési költségeket, számlázásnál pedig meghatározott szorzók befolyásolják a végleges számokat. Így például figyelembe veszik azt, hány szabad fallal s hány szomszéd által fűtött fallal rendelkezik egy lakás. Ám természetesen nem ezek a fő szorzók azok, amelyekkel valódi, nagyobb arányú költségcsökkentést érhet el valaki. A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakorlatilag a fűtési „rutin”, tehát a megszokás – és persze a hőérzet - az, ami leginkább befolyásoló tényező. Természetesen a lakások hőszigetelő tulajdonságai – nyílászárói, bejárati ajtói, szigetelése – után. Utánajártunk annak, hogyan érinti a fehérvári távhőszolgáltatót a drágulás és annak is, van-e alapja annak a városi legendának, mely szerint a költségelosztós radiátorokkal spórolók és a köbméter alapú elszámolás után fizetők két külön táborba tartoznának…

Székesfehérváron a Széphő Zrt. felel a távhőszolgáltatásért, melynek kapcsán nyár elején mondta el Cser-Palkovics András polgármester, hogy idén 5 helyett 17 milliárd forintért tudja beszerezni a szolgáltató a gázt az októbertől kezdődő gázévre vonatkozóan. Szauter Ákost, a társaság vezérigazgatóját kérdeztük, hogy ez Székesfehérvár tekintetében a fogyasztóhelyek mekkora arányára lesz jelentős hatással, s hogy sikerült-e biztonsággal felkészülni a következő fűtési szezonra. Válaszában a vezérigazgató nem tagadta: érzékenyen érinti a Széphőt a gázár növekedése, de hozzátette, a távhőrendszerben van egy sok éve működő támogatási rendszer, amivel a rezsicsökkentett árakat fenn tudták tartani.

A panelépületekben várható változások kapcsán a város egyik legnagyobb lakásszövetkezetét, a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezetet kerestük. Elnöke, Szabó Ernő tudja jól: először, ami érdekli, érdekelheti az embereket, az a 2022. július 21-én megjelent, az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) számú kormányrendelet okozta változás lehet. Mint hangsúlyozta, a rendelet nem vonatkozik a szemétszállításra, víziközmű szolgáltatásra, (vagyis a vízdíjra), a távhőszolgáltatásra vagy a földgázszolgáltatás vonatkozásában a tűzhelyátalányos fogyasztókra.

- Földgáz vonatkozásában a rendelet hatálya csak a 20 köbméter/óra névleges teljesítménynél kisebb mennyiségmérővel rendelkező fogyasztókra terjed ki.  Ám a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet területén nincs mennyiségmérő. A rendelet hatálya villamos energia szolgáltatás területén kiterjed a lakókat érintő fogyasztásra és a közösségi fogyasztásra. Lakókat érintő fogyasztás tekintetében a 210 kWh-nál kisebb, havi fogyasztás esetén hatósági áron vásárolhatja meg a fogyasztó a villamos energiát, 210 kWh-nál nagyobb havi fogyasztás esetén a 210 kWh fogyasztásig hatósági áron vásárolhatja meg, a 210 kWh feletti részt pedig piaci áron vásárolhatja meg. A rendelet – villamos energia tekintetében - közösségi fogyasztásra, mint amilyen a lépcsőház világítás, felvonóműködtetés, nem ad semmilyen útmutatást arra vonatkozóan, hogy a fogyasztást 2022. augusztus 1. naptól milyen egységáron vásárolhatjuk meg – mutat rá az elnök, hozzátéve: ennek tisztázása érdekében kérték a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnökét, hogy a jogalkotóval vegye fel a kapcsolatot. Válasz azonban erre a nem mellékes kérdésre még nem érkezett. Majd hozzátette: a rendelet földgáz vonatkozásában – ott, ahol 20 köbméter/óra névleges teljesítménynél kisebb mennyiségmérő van – a közösségi fogyasztás tekintetében útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy a fogyasztás 2022. augusztus 1. naptól milyen egységáron vásárolható meg. Ennek lényege, hogy a rendelet által meghatározott átlagfogyasztás mértékét fel kell szorozni a lakások számával, úgy határozható meg a közösségi átlagfogyasztás.

- Ennek a logikának a mentén jártam el villamos energia fogyasztás tekintetében minden egyes épületünknél, ezt összehasonlítottam a 2021. évi valós, épületenkénti fogyasztással, ami alatta van minden egyes épületnél a számított átlagfogyasztásnak. A számítás és a gondolkodás nem a rendelet alapján történt, de valószínűsíthető, hogy helyes. Ha helyes, akkor az épületek közösségi átlagfogyasztása kisebb, mint a számított, ebben az esetben nem kell piaci áron vásárolni a közösségi villamos energiát. Hangsúlyozom, ez vélelmezés, feltevés – mondta el a feol.hu-nak gondolatmenetét az elnök.

Fotós: S. TöttŐ Rita / FMH

A panelprogram jó és fontos döntés volt az egyes lépcsőházak esetében. A számítások szerint a panelprogramokat követően az egyes épületek hőmennyiség felhasználása 30-35 százalékkal csökkent. Ez az adat a Széphő Zrt-től származik – mutatott rá a szövetkezeti elnök, aki szerint azonban további, jelentős, azaz matematikailag is mérhető – normál gondolkodás melletti – költségcsökkentésre – átlagban – nem sok lehetőség adódik.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, mégis próbálkoznak egyesek: például van, aki az átalány miatt nem a radiátort, hanem a gáztűzhelyet nyitja meg, ha fázik – ám ez a pénztárcára nemigen lesz nagy hatással, az egészségre azonban igen… Klímaberendezéssel sem érdemes emiatt fűteni társasházakban, viszont érdemes ügyelni a nyílászárókra és a bejárati ajtók szigetelésére, és arra, hogy milyen hőfokra tekerjük fel a fűtést. Ha nem vagyunk otthon, akkor vegyük a legalacsonyabbra és ha szellőztetünk, akkor szellőztessünk gyorsan és nagyot. Ne hagyjuk bukóra nyitva az ablakot fűtés mellett – ezek persze sokaknak normál fogyasztói attitűdöt jelent, de azért mégis érdemes emlékezni rá…

- Az, hogy valaki hányadik emeleten lakik, nem számít a fűtés hatékonyságában. A fűtési rendszereket, hálózatokat úgy tervezik, méretezik, hogy a fűtés hatékonysága mindenhol azonos legyen – szögezte le az elnök, ahogy azt is: a nyílászárókon – főként ablakokon – távozik el a legtöbb hőmennyiség. A panelprogram keretében - az akkori – a hőtechnikai szabványnak megfelelő ablakok kerültek felszerelésre. Vélelmezhető, hogy jól záródtak, jól záródnak. Ennek fontos feltétele a – szakemberrel történő – időszakos karbantartás, és a folyamatos, sajáterős ellenőrzés és karbantartás, teszi hozzá, ahogy azt is: az, hogy milyenek a bejárati ajtók, rendezetlen kérdés.  - Van, ahol, eredeti, 50 éves ajtók vannak, ezeknek a hőtechnikai tulajdonságaik nem megfelelőek.

Vannak olyan lépcsőházak, ahol a költségelosztók használatát a lakók feladták és visszatértek a légtérfogat szerinti költségekre. Ezzel kapcsolatosan az elnök így fogalmazott:

- A légtérfogattal elszámolók – általában – tévhitben élnek, nekik is kell - az észszerűség határain belül - takarékoskodni, mint ahogy a költségosztóval elszámolók sem vihetik túlzásba a „spórolást”. Nem tisztem azzal foglalkozni, hogy ki milyen hőmérsékleten és milyen ruházatban érzi magát jól a lakásában, ezt mindenki maga tudja és szíve joga. De, mindenki befolyásolja a magatartásával az adott épületbe bemenő hő mennyiségét. Általánosságban a légtérfogattal elszámolók a többlet felhasználást az áttérés időpontjához képest – azonos hónapot feltételezve - fokozatosan érték el, ami, kb. a 3. év után – elhanyagolható szórással – stagnál. Ám ugyancsak stagnál a költségosztós elszámolású épületek- azonos hónapot feltételezve – felhasználása, kicsi szórással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában