Idén is ünnepi közgyűlést tartottak

2022.08.20. 20:57

Cser-Palkovics András: Fontos, hogy a fehérváriak mindig számíthassanak egymásra

A hagyományoknak megfelelően, az államalapítás ünnepén idén is megtartotta ünnepi közgyűlését Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. Az eseményen Cser-Palkovics András mondott beszédet, és átadta a közgyűlés által adományozott kitüntetéseket is.

Baráth Eszter

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az eredeti tervek szerint az ünnepi közgyűlést a felújított Aranybulla Emlékműnél tartották volna, a szeszélyes időjárás miatt viszont a szervezők döntése nyomán a Városháza Dísztermében csendültek fel a város hivatalos fanfárjának dallamai a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar jóvoltából. 

Az esemény kezdetén Farkas Eszter, az idei Fehérvári Versünnep győztese szavalta el Ady Endre Intés az őrzőkhöz és Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versét. A szavalatot Szlama László, Junior Prima díjas népzenész kísérte koboz hangszeren. 

Cser-Palkovics András ünnepi beszédében az ünnep jelentőségéről, a város történelmi mivoltáról, a jelenről és a lehetséges jövőről fogalmazta meg gondolatait. A polgármester felidézte az Aranybullát és ezzel kapcsolatban így fogalmazott: – Helyénvaló tehát, hogy most, amikor hasonló nagyságrendű változások közepette élünk, a háború kegyetlen mennydörgéseit halljuk, a gazdasági válság alattomos szelét érezzük, az Aranybulla falakon látható passzusai alatt gyűljünk össze – mondta a polgármester.  

Cser-Palkovics András összefoglalta Székesfehérvár jelenlegi helyzetét, majd rátért a lehetséges jövő kérdésére. – Ki kell mondanunk: soha nem lesz már a világunk olyan, mint amiben felnőttünk és amiben pályára állítottuk ennek a csodás városnak a fejlődését. Az új helyzetünk a következő: geopolitikai értelemben sajnos újra hidegháborús korszakban élünk. A legtöbb, amit remélhetünk, hogy ez soha nem fog nyílt, fegyveres konfliktussá fajulni. Gazdasági értelemben azonban olyan megpróbáltatások állnak előttünk, amihez képest könnyen lehet, hogy a 2008-as válság is eltörpül – fogalmazott a polgármester. Mint mondta, előfordulhat, hogy senkihez sem fordulhatunk majd segítségért, és nem lesz olyan nagyhatalom, ami a lendületével átsegíti majd a világot a gazdasági válságon. Cser-Palkovics András kitért az energiaválság kérdésére is, és azokra a fejlesztésekre, beruházásokra, amik ezen a téren segítik a várost, mint például a közintézmények korszerűsítése. 

A polgármester kiemelte, számos nehézséggel kell majd szembenézni a jövőben, ezek pedig jónéhány kérdést felvetnek. – Az első és legfontosabb, hogy ne engedjünk az ismeretlentől való bénító félelemnek. Szent István városa vagyunk, magyar emberek vagyunk. Elődeink, felmenőink minden létező nehézséget átvészeltek, mi is győzni fogunk az elkövetkezendők felett. A második fontos dolog, hogy a fehérváriak mindig számíthassanak egymásra – hangsúlyozta a polgármester. 

A hagyománynak megfelelően az ünnepi közgyűlésen adták át azokat a díjakat, amelyeket a város közgyűlése ítélt oda. Székesfehérvár Díszpolgára címmel tüntették ki Benkő Tibor nyugállományú vezérezredest, Magyarország korábbi honvédelmi miniszterét. Pro Civitate díjat vehetett át Flaschner Kálmán, késes- és műköszörűs mester, Macher Endréné, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. elnöke, Naubert István órásmester, Cseh Józsefné Szöllősy Edit csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos és Andrzej Strastewski, a Bem József Kulturális Egyesület „Klub Polonia” elnöke. Tiszteletbeli Polgár címmel tüntették ki Iveta Plšeková asszonyt, Pozsony korábbi alpolgármesterét és Lánczi András Széchenyi-díjas filozófust, politológust, egyetemi tanárt, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi rektorát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában