Frissen Fejérből

2022.07.01. 17:30

Több zöld növény a Törökudvar csinosítására: megvizsgálják a lakosság ötleteit

Az elmúlt napokban szabályos kis ötletbörze alakult ki az egyik fehérvári közösségi csoportban, miután a csoport egyik tagja azt javasolta, hogy a Törökudvar „kopárságát” csökkentendő, érdemes lenne francia futórózsával befuttatni a romterületet, illetve az egész udvart. Az nem derül ki egyértelműen a posztból, hogy az illető csak az egykori fürdő romjait látná szívesen némi zölddel koszorúzva, vagy a mögötte lévő zeneiskola épület magas, szürke falait is.

Házi Péter

A műemlékileg védett terület átalakításához nem egyszerű márcsak az engedélyek beszerzése miatt sem hozzákezdeni

Forrás: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

Több hozzászóló szerint kiváló az ötlet, hogy zöldíteni kéne a területet, volt, aki például vadszőlőt telepítene, hogy hangulatosabbá váljon ez kis belső „udvar”.   

A székesfehérvári önkormányzattól megtudtuk, a városvezetés is olvasta a bejegyzést, a javaslatokat, s megvizsgálják az itt felmerült ötletek megvalósításának lehetőségét. 

Forrás: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

Mindenesetre nem egyszerű a Törökudvar helyzete, hiszen műemlékileg védett területről van szó, így bármilyen átalakításra, hozzányúlásra is csak külön engedéllyel van lehetőség. Az is kérdés, hogy egy ilyen napos területen miként lehetne megvalósítani az esetleges növények rendszeres locsolását. Ez a kérdés a mostani, vízhiányos időszakban különösen aktuális. 

S talán az olvasók is emlékeznek rá, hogy a kétezres évek elején felmerült itt egy olyan rendezési javaslat, mely szerint üvegpadlós kávézót alakítanának ki az egykori fürdő romjai fölött, s a lábunk alatt csodálhatnák majd a romokat, a szomszédos épületben pedig panzió, étterem jöhetne létre. De az ötletből végül nem lett semmi. Az elképzelés létjogosultsága a Hiemer-ház felújításával pedig teljesen megszűnt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában