Ez az akadály is elgördült a fesztivál útjából

2022.07.25. 16:00

Mór megadta, mehet a FEZEN

A törvény betűjét követve a megye északi részén fekvő iparváros jegyzőjének kellett lefolytatni azt az eljárást, ami az egyik előfeltétele a FEZEN rendezésének. Taba Nikoletta móri jegyző megadta az engedélyt, így ez az akadály is elgördült a sokak által kedvelt rendezvény útjából.

Palocsai Jenő

Forrás: Simon Erika / ÖKK

A Székesfehérvár területén található 8108/2 hrsz.-ú ingatlanon lévő lakóházat érő hang-, illetve zajhatások kerültek a vizsgálat középpontjába, hiszen az abban lakók vannak leginkább kitéve az ezrek által várva várt zenének. A környezetvédelmi közigazgatási hatósági eljárás megindult a FEZEN Művészeti és Jószolgálati Alapítvány által benyújtott kérelem mentén, hogy a Fezen Liget 2022-n használt hangosító berendezések üzemeltetéséhez megállapítsák a megfelelő zajkibocsátási határértékeket. 

A kérelem még június 24-én érkezett az eljáró hatósághoz és másnap meg is kezdődött a tárgyi eljárás, ám hiába fehérvári a vélelmezett hatásterület és a rendezvény is, Mór jegyzője kezébe került az ügy. 

Taba Nikoletta felelt feltett kérdéseinkre, így kiderült, hogy a környezeti zajt előidéző, üzemi vagy szabadidős tevékenység megkezdése előtt a tevékenységhez használt berendezésre, gépre köteles az üzemeltető zajkibocsátási határérték megállapítását kérni. 

A móri jegyzőtől megtudtuk: – Az eljárás során az elsőfokú hatósági jogkört a rendezvény helyszíne szerinti települési önkormányzat jegyzője gyakorolja. Jelen eljárásban a székesfehérvári önkormányzat érintettsége miatt kijelölt hatóságként bíráltam el a kérelmet. 

Taba Nikoletta az eljárás során készült jegyzőkönyvben rögzítette az idei Fezen Ligeten használt hangosító berendezések zajkibocsátási határértékét és ezt túllépni nem lehet, különösem nem a hatásterületen álló lakóépület zajtól érintett homlokzata előtt. 

Az ügy tehát szigorúan hivatalos engedélyeztetési eljárás miatt indult. Ezt alátámasztotta a móri jegyző is, kinek közleményében ez áll: – Bejelentést, panaszt a rendezvény hangosságát illetően hivatalunk felé nem tettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában