Az új tulajdonos kötelességének érzi az épület megmentését

2022.07.25. 07:30

Közösségi térré válhat a megye egyetlen fennmaradt zsinagógája

Fényes jövő állhat az egykori sárbogárdi és környékbeli zsidóság hitéletének otthont adó épület előtt, amely Fejér megye egyetlen fennmaradt eredeti zsinagógája. A jövőben helytörténeti kiállítások és szakrális események színterévé válhat a jelenleg még romos állapotú épület.

Héjj Vivien

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Már csak az emeleti tárlat fotói idézik a sárbogárdi zsinagóga egykori pompáját. A még rossz állapotú épületben a közelmúltban bútor- és használtruha bolt üzemelt. Nemrég azonban az épület új tulajdonosra lelt, így ismét felcsillant a remény arra, hogy az egykori impozáns épület méltó funkciót kapjon.

Ám mielőtt ennek részleteiről beszámolnánk, nem mehetünk el szó nélkül a zsinagóga emeleti részén helyet kapott vándorkiállítások mellett. Alpern Bernadett Used Stones – Másra használt kövek – című fotótárlata országhatárokon átívelve mutatja be, hogy az egykori zsinagógák milyen új funkciót kaptak, mire használják azokat napjainkban. Mint azt fentebb írtuk, a sárbogárdi zsinagóga ruhaboltként üzemelt, egyes hazai és külföldi városokban rendőrség, edzőterem, bútoráruház, piac, bolt, kávézó vagy éppen tűzoltóállomás költözött egykor imahelyként funkcionáló épületekbe. A kiállítótérben helyet kapott továbbá egy fotókkal és leírásokkal színesített tárlat, amely a sárbogárdi zsidó közösség hitéletét eleveníti fel.

– Mindannyiunk számára nagy öröm, hogy Fejér megye egyetlen fennmaradt zsinagógája újra igazi közösségi funkciót kap, újra látogatható. – fogalmazott beszédében Sükösd Tamás polgármester, aki egyúttal felidézte a sárbogárdi zsidóság történetét. – A 19-20. század fordulóján Sárbogárdot és benne a zsidó közösséget élénk társadalmi élet jellemezte. Közéleti, társadalmi kezdeményezéseknek a helyi zsidók nem csak résztvevői, de nagylelkű támogatói is voltak – idézte a polgármester, aki arról is beszélt, Sárbogárd és környéke zsidóságát Auschwitzba deportálták, többségük a gázkamrákban halt meg. A haláltáborból mindössze 45-en tértek haza. A holokauszt egy csapásra szakította ki Sárbogárd életéből az ahhoz ezer szállal kötődő zsidóságot.

A helyben maradó túlélők elhalálozása következtében olyannyira lecsökkent a zsidó hívők száma, hogy a megüresedett zsinagóga épülete 1967-ben a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került, s boltként működve sem a tulajdonos, sem a bérlő nem költött az épületre, így annak állapota rendkívül leromlott.

A zsinagóga azonban nemrég új tulajdonosra lelt, az Alba Régió Kulturális Alapítvány – támogatói és önkormányzati segítséggel – vásárolta meg az épületet. A tulajdonos a hely szellemét tisztelve kezdte meg az épület újraélesztését, amely a tervek szerint a jövőben helytörténeti kiállítások, kulturális programok és szakrális események színterévé válhat.

– Kötelességünk megmenteni ezt az épületet, és ezzel emléket állítani az előttünk élő családoknak, akik Sárbogárd javán munkálkodtak. Próbálunk létrehozni egy olyan épületet, amit megtölthetünk tartalommal. Ez alatt elsősorban egy olyan kulturális és közös gondolkodásra alkalmas helyszínt létrehozását értem, ahol iránymutatást kaphatnak az emberek – beszélt a tervekről Nagy László, a tulajdonos alapítvány kuratóriumának elnöke.

A felújítás első lépései már elkezdődtek: elkészült és helyére került a Dávid-csillagos színes ablak, kitakarították az épületet, a szakemberek elvégezték a villanyszerelési munkálatokat, födém áttöréssel kialakítottak egy belső lépcsőt, és a tisztasági blokkot is ideiglenesen használható állapotba hozták. Valami elindult…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában