Negyvennégy évnyi szelíd, kalandos hűség

2022.07.28. 07:00

A csabdi kis iskolában nagy célokat ért el a tanító, Kisvári Gyula

Kisvári Gyula festőművész, alsós tanító negyvennégy évet tanított egy helyütt, egyfolytában. „Az életem nem kalandregény”, mondta szerényen, de lehet, hogy mégis?

Zsohár Melinda

Kisvári Gyula akvarelljeiből Bicskén nyílt nemrég kiállítás

Forrás: Szervezők

A bicskei Petőfi Művelődési Központban nyílt kiállítás Kisvári Gyula akvarelljeiből, ő választotta a sok-sok képe közül a magával hozott, s tárlattá összeállt virágokat és a fákat. A virágcsendéletek élő, lüktető tobzódása kissé ellenpontozza a sötétebb tónusú erdei részleteket ábrázoló, s szinte csaknem levél nélküli fák sorozatát. Szomorú? Depresszív? Vagy csupán melankolikus?

– Többen kérdezték tőlem, hogy miért, de nem tudtam megfejteni – mondja szokott csöndes modorában. Az árnyas erdő mélyén másként süt a nap is. – Tájképek, csendéletek, ezeket festettem a legtöbbet. Előfordult, hogy mást kezdtem, de ez lett belőle… Az erdőkben az ember benne van, s én egy idő után embereknek látom a fákat – teszi hozzá, s rögtönzött tárlatvezetést tart.

A virágokat emlékezetből festi, állítása szerint nagyon gyorsan, de ettől nem kevésbé szépek! A fás festményeken pedig olykor megjelennek vadászok, de mint Áprily Lajos versében, A fegyvertelen vadász dalában, fegyver nélkül, hangsúlyozza.

Kisvári Gyula felesége, Kelemen Ágnes gyógypedagógus, „szabályos” verseket ír, klasszikus rímekben és ritmusban. Férje A pad című képe megihlette, a csupasz fák alatti padon üldögélő alak őt ily sorokra késztette: „A hajnal elűzte a bogár-felleget/A harmatban néhány rigó lépeget/Az áldott csend könnyekre fakaszt/A kőpad magánya megriaszt.”

Tessely Zoltán képviselő is köszöntötte Kisvári Gyulát
Forrás: Bakó Tiborné

Ágnes elárulja azt is, hogy férje rengeteget és gyorsan fest, éjjel is nem ritkán, otthonuk telis-tele van képekkel, pincétől a padlásig. A Covid alatt vagy ötszázat! Akvarell mind, néhány grafikusi „kitérőt” tett a művész-tanár tanító. Bicske, Felcsút és egy ismerős felkérésére Isaszeg nevezetes épületeiről készített rajzokat, Bicske képeslapsorozatot adott ki belőlük.

A tősgyökeres bicskei Kisvári Gyula a Vajda János Gimnáziumban érettségizett, s a győri Apáczai Csere János Főiskola nappali tagozatán végzett, rajz szakkollégiumon. 1978-ban pedig belépett első és egyetlen munkahelyére, a csabdi általános iskolába. Elvégezte később az egri tanárképzőt, hívták több helyre, főiskolára is tanítani, de ő soha nem kívánkozott máshová. Csöndes szenvedélye a csabdi iskola, a tanítás, a festés és mellé a természetjárás.

– Keresztapám, néhai Székely József és felesége Óbarkon tanítottak, s nekem ők például szolgáltak, hogy milyen kicsi iskolában tanítani. Vallom, hogy végezhetnek bármilyen kompetencia-felmérést a nagyobb iskolákban, a kis iskolákban mégis a legjobb, s nagy célokat is el lehet érni – szögezi le, s igazolja a negyvennégy évig tartó szakmai életútja szépségét. – Belépésemkor az akkori igazgatónő úgy köszöntött cinikusan, hogy úgysem lesz semmiféle sikerem, mert a csabdi gyerekek nem alkalmasak rá, buták. Szerencsére eltűnt tőlünk és a pályáról is. S mi a gyerekekkel mindenre rácáfoltunk! A ’90- es években országos versenyeken nyertünk matematikából, Kazinczy-versenyen, más tantárgyakban is. Azt mondtam, az életem nem kalandregény? Nem, de fontosnak tartottam emberként helytállni. S kaland lehetett, hogy általában szeretem bebizonyítani az ellenkezőjét, amikor azt mondják: lehetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában