Frissen Fejérből

2022.07.18. 18:22

Elvették a ruháit, kikötözték az eszméletét vesztett nőt Dunaújvárosban (Frissítve)

A kádban fekve lett rosszul az ötvenes éveiben járó nő Dunaújvárosban, ezért mentőt hívtak hozzá.

OS, Szanyi-Nagy Judit, KZ

A nő, állítása szerint, csak a szokásos gyógyszereit vette be. Képünk illusztráció!

Forrás: Pixabay

Emlékei szerint csak pár percre vesztette el az eszméletét, és mire a mentősök kiértek, már teljesen magánál volt. Azt gondolta, hogy csak az eszméletvesztés miatt viszik kivizsgálni, így velük tartott – a táskáján kívül semmi mást nem is vitt magával. Meglepetésére azonban a dunaújvárosi kórház pszichiátriájára vitték – adta közre az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleményét az MTI.

Eszerint a mentősök az anamnézisben azt írták, hogy a hölgy nagyobb adag Frontint vett be, mert öngyilkos akart lenni. A kórházban aztán elmondta: esze ágában sem volt megölni magát, csak a szokásos gyógyszereit vette be. Kérdéses, hogy a kiérkező mentősök erről hogyan bizonyosodtak meg, hiszen a nőt nem kérdezték ki, és nem tájékoztatták az egészről – hangsúlyozták a közleményben. 

A történet folytatását a közreadottak szerint, változtatás nélkül közöljük: "a pszichiátriai osztályra érve az ügyeletes orvos szemügyre vette a nőt, és a vizsgálat ebben nagyjából ki is merült. A nő haza szeretett volna menni, de egy megtermett ápoló közölte vele: nem mehet sehová, sőt, le kellett vetkőznie, és a ruháival együtt mindenét egy fekete zsákba kellett tennie. Meztelen nem maradt, hiszen egy zöld kórházi pólót biztosítottak a számára, és még a bugyiját is magán tarthatta. Ebben az öltözékben, mezítláb kísérte el az ápoló egy másik emeletre, a zárt osztályra.

Ott a nő egyre zaklatottabb lett, hiszen nem értette, miért fosztják meg a szabadságától, miközben egyetlen "bűne" az volt, hogy rosszul lett a fürdőkádban. Így aztán levetették vele a bugyiját, bepelenkázták, majd a bokáinál és a csuklóinál az ágyához kötözték. E mellé pedig – bár sosem volt pszichiátriai beteg – kapott egy tekintélyes adag nyugtató- és antipszichotikum-injekciót is, hátha ettől kevésbé kapálózik majd és nem próbál meg kiszabadulni.

A nő férje még aznap megpróbálta meglátogatni őt, de elhajtották azzal, hogy már alszik. Másnap reggel azonban ismét megjelent a kórházban, és mivel kikérte magának azt, ahogy a feleségével bántak, meglepő gyorsasággal született egy ambuláns lap a "kezelésekről" – melyen a diagnózis már nem öngyilkossági kísérlet volt, hanem "alkalmazkodási zavar" –, a nőt pedig azon nyomban el is engedték.

A nő ezután egy jogvédő szervezethez fordult segítségért, akik többek között az Alapvető Jogok Biztosát is megkeresték egy beadvánnyal, az eset kivizsgálását kérve. Az Ombudsman ez alkalommal is alaposan utánajárt az ügy minden részletének, és jó néhány szabálytalanságot, valamint az alapvető jogok megsértését állapította meg.

Az ombudsman felkérte az országos tisztifőorvost, hogy a pszichiátriai osztály tekintetében ellenőrizze a tárgyi és személyi minimumfeltételek teljesülését, valamint azt, hogy biztosítják-e a betegek kapcsolattartási jogának érvényesülését a házirendben is megjelenő módon."

Frissítés
A Szent Pantaleon Kórház - Rendelőintézet a következő tájékoztatást adta az üggyel kapcsolatban portálunknak. Válaszukból kiderült, hogy az  ominózus eset nem a héten, hanem korábban történhetett:

„Az Önök által említett régebbi eset jelenleg is kivizsgálás alatt áll. Erre, valamint a betegjogokra való tekintettel az üggyel kapcsolatban tájékoztatást nem adhatunk" – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott elektronikus levelükben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában