Beszélgetés a jövőről

2022.07.08. 17:30

Az újabb győzelem végleg elhallgattatta az ellenzéket Újvárosban?

„A választók az általam korábban elvégzett munkát értékelték és nem foglalkoztak a mocskolódó propagandával".

Kecskés Zoltán

Forrás: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Július 3-án időközi választást tartottak Dunaújváros 2-es számú választókörzetében. Az öt jelölt versengéséből pedig Lőrinczi Konrád, a Fidesz–KDNP jelöltje került ki győztesen, a szavazatok több mint felét megszerezve. Az újdonsült képviselővel beszélgettünk a korántsem viszályoktól mentes kampányról és a jövőről.

Korábban Dunaújvárost ellenzéki fellegvárnak, sőt, voltak olyan baloldali politikusok, akik odáig merészkedtek, hogy Fidesz-vágóhídnak nevezték a választásokat. Erre tessék! Az országgyűlési és az időközi voksolás is hatalmas győzelmet hozott a kormánypárti politikusoknak. Mi a véleménye ezekről a kijelentésekről?

– A 2019-es választás óta közel 3 év (2 év 9 hónap) telt el. A mostani baloldali városvezetés korábbi ígéreteivel magasra tette a lécet. A választók elvárják az ígéretek megvalósítását, azonban azokból nem valósítottak meg túl sok mindent. A Fidesz dunaújvárosi szervezete szempontjából fontos változás volt, hogy az új VK elnök, Molnár Krisztián megújította a választókerületet, akinek vezetésével sikerült az országgyűlési választást és most az időközi választást a 02-es egyéni választókerületben (korábbi körzetemben) is megnyerni.

Fontos volt az is, hogy a szomszédunkban zajló háború kapcsán a Fidesz a kezdetektől következetesen a béke mellett áll és minden erejével azon van, hogy a háború árát ne a magyar emberekkel fizettessék meg. Számos európai uniós országban magas az infláció a háború miatt, magasabb mint Magyarországon. A magyar kormány többek között az árplafon módszerével küzd a magas infláció ellen, mely segítségével bizonyos termékek, a lakossági üzemanyag és energiaárak tekintetében az állam határozza meg a legmagasabb árat, ezáltal enyhítve az inflációt. A magyar kormány következetesen kitart emellett és szükség szerint meghosszabbítja ezeket a lakosságot védő intézkedéseket.

A győzelem érdekében lényeges volt, hogy hiteles jelölteket állítson a Fidesz és bizton állíthatom, hogy Mészáros Lajos személyében meg is találta, hiszen orvosként, kórházi vezetőként évtizedek alatt bizonyított már. A választók jól döntöttek. Látható, hogy Mészáros Lajos parlamenti képviselő úr nagy lendülettel vetette bele magát a parlamenti munkába és a választóknak rendszeresen beszámol a munkájáról. A magam részéről a 02-es körzet élén mindig igyekeztem következetesen képviselni a körzetben lakók érdekeit és minél több fejlesztést, javítást kiharcolni. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy a körzetben 12 év egyéni képviselői időszakom alatt mintegy 1000 ügyben sikerült eredményesen intézkednem. Ezt a kitartó munkát kívánom folytatni a továbbiakban is.

Ha már a kijelentéseknél tartunk: egy olyan vád is érte a Fideszt, miszerint negatív, mocskolódó kampányt visz. Erre miként reagálna?

– A választási kampányom alatt arra törekedtünk, hogy személyesen jussunk el a körzet lakóihoz. Sok lakónál voltam személyesen is. Mintegy 3500 választó lakik a körzetben, így mindenkihez nem tudtam közvetlenül eljutni, ezért a többi lakóval a kampánycsapatunk segítségével vettük fel a kontaktust. A mi részünkről a közvetlen kapcsolatok hívei vagyunk, így a személyes kapcsolattartást tartottuk fontosnak, olyannyira, hogy még plakátokat sem helyeztünk ki. Viszont ellenem ismeretlen személyek mocskolodó, lejárató szórólapokat dobtak be a körzeti postaládákba. Ezzel kapcsolatban csak fel kell tenni a kérdést: kinek állt érdekében és kinek volt meg hozzá az erőforrása, pénz és emberek, akik a postaládába vitték a szórólapot? Szerencsére a választók az általam korábban elvégzett munkát értékelték és nem foglalkoztak a mocskolódó propagandával.

Ön szerint mitől fordulhatott ekkorát a világ az elmúlt hónapok alatt Dunaújvárosban?

– Az emberek a nyugodt, békés életet, a fejlődést szeretik. Ez az áprilisi parlamenti és az utána következő időközi választásokon egyértelműen kiderült.

Valóban megváltozott a közhangulat az utcákat járva is? Mit tapasztalt?

– A tapasztalataim azt mondatják velem: igen! Sok emberrel beszéltem személyesen és bár voltak elutasító válaszok is, alapvetően pozitív visszajelzésekről tudok beszámolni. Sokan emlékeznek azokra a fejlesztésekre, javításokra, melyeket még az én 12 éves egyéni körzeti időszakom alatt valósítottam meg. Az újonnan költöző lakók pedig az eredmények felsorolása után elismerően nyilatkoztak a munkámról. A körzet utcáin sétálva rendszeresen megállítottak az ott élők és támogatásukról biztosítottak, valamint elmondták, hogy drukkolnak a győzelmemhez.

Ha már említette a győzelmet. Mit jelent ez személy szerint Önnek, a Dunaújváros MJV közgyűlését tekintve vagy éppen már a 2024-es önkormányzati választásokra gondolva?

– Az a feladatom egyéni körzeti képviselőként, hogy a lakók problémáit a közgyűlés elé vigyem és ezekre sikerüljön megoldást találni. 12 évig igyekeztem ezt a feladatot a legalaposabban végezni, listát vezetni a körzeti teendőkről és kipipálni a megoldottakat. Egyszerű feladatnak tűnik, de rengeteg utánajárást, intézkedést, egyeztetést igényel (esetenként többször is) a legkülönbözőbb területeken és személyekkel, beleértve a lakókat, az önkormányzatot, az önkormányzat cégeit, kivitelezőket. Számomra ez a feladat munkát jelent, nem is keveset, de szívesen csinálom, mert szeretek építeni, ügyeket megoldani, képviselni a lakókat úgy, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Egyúttal szeretnék köszönetet mondani, Molnár Krisztián VK elnöknek, Mészáros Lajos parlamenti képviselőnek, a dunaújvárosi Fidesz elnökének Szepessy Gergőnek, valamint a kampányban segítő aktivistáknak, akikkel a nyári kánikulában szó szerint verejtékes munkával dolgoztunk együtt. A legfontosabbat a végére hagytam, nagyon szépen köszönöm a választóknak a részvételt, a bizalmat és a támogató szavazatokat!

Zárszóként arra lennék kíváncsi: Milyen tervekkel, intézkedésekkel készül a megválasztott időszakára, mire számíthatnak Öntől az újvárosiak?

– Számomra azok az ügyek a legfontosabbak, amelyek a lakók számára fontosak. Legyen az egy javítandó pad vagy éppen egy lombrendezési kérdés, vagy más, az itt élők által felvetett probléma, ezek megoldásában igyekszem közreműködni és megoldani, miképpen korábban is tettem. Ahogyan a Kazinczy Ferenc idézet mondja: „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában