Egy egységgel akár három életet is megmenthetnek

2022.07.04. 17:30

A véradás fontossága a nyári időszakban

A megfelelő vérellátásra nyáron is ugyan úgy szükség van, mint az év bármely szakában. Ilyenkor azonban érezhető, hogy sokan a pihenés mellett döntenek, a véradás pedig a háttérbe szorul.

Baráth Eszter

Fotó: FMH-archív

– A nagy meleg, a kánikula befolyásolja a vérellátást, hiszen ilyenkor, aki szabadságon van, az elmegy nyaralni, pihenni és nyilvánvalóan nem vért adni jönnek – foglalta össze röviden Molnár Dorottya a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének véradásszervező koordinátora, milyen következményeket von maga után a nyár a vérellátás szempontjából. Mint mondta, az nem jellemző, hogy ebben az időszakban több vérre lenne szükség, nekik továbbra is tartaniuk kell a napi 1600 egységnyi vér levételét.

Molnár Dorottya felhívja a véradók figyelmét, hogy a nyári hőségben még több folyadékot kell fogyasztani véradás előtt, mint általában. – Amikor egy átlagos időszakban jönnek vért adni, akkor azt szoktuk mondani, hogy 1-1,5 liter vizet fogyasszanak el, ebben a kánikulában viszont akár 2-3 liter vizet is nyugodtan el lehet fogyasztani – hangsúlyozta a koordinátor.

Megyénk számos településén szerveznek bizonyos időközönként véradást, a Székesfehérvári Területi Vérellátó épületében azonban hétfőtől csütörtökig minden nap 8:00 órától 15:00 óráig, pénteken pedig 8:00 és 14:00 óra között várják a véradókat, akikre nagy szükség van, hiszen egy egység vérrel akár három életet is megmenthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában