Jeles ünnepség

2022.06.03. 07:00

Trianonra emlékeztek Lepsényben és Bicskén

Megyénkben több helyen, így Lepsényben és Bicskén is programmal készültek már tegnap a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Hajdú Marianna

Nem csak a környékről, a határon túlról is érkeztek szép számmal honfitársaink

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Hazánk legtragikusabb napjára emlékeztek csütörtökön a kora esti órákban a Trianon-emlékműnél.

Több mint 100 évvel később sem lehet feledni hazánk megcsonkítását. A kormány még 2010-ben fogadta el a törvényjavaslatot, amivel június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásá­nak napját jelölte ki a nemzeti összetartozás napjának. Bicskén a Református templomkertben az Országalmánál gyűltek össze a megemlékezők, ahol Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnö­ke mondott beszédet, kiemelve: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” A műsorban közreműköd­tek a Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolatanulói Klopfer Edit és Illés Richárd felkészítő tanárok segítségével. 

Bálint Istvánné, Bicske polgármestere és Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetsége elnöke a templomkert országalmájánál
Forrás: Kricskovics Antal

Lepsényben a kora esti órákban a Trianon-emlékműnél gyűltek össze megemlékezni honfitársaink Magyarország szétdarabolásáról.

A trianoni kastélyban 1920. június 4-én aláírt – hazánkra nézve halálos ítélettel felérő – békediktátum 102. évforduló­ján nem kis számmal gyülekeztek honfitársaink a lepsényi Trianon-emlékmű előtt, melynek a háromlépcsős kövei az anyaországtól elcsatolt területeket szimbolizálják, az egekbe törő oszlopára pedig NEM! NEM! SOHA! József Attila-világba kiáltott elfojthatatlan dühe olvasható.

Nemcsak a környékről, de a határon túlról is érkeztek szép számmal honfitársaink megemlékezni a hajdan volt nagy Magyarország szétdarabolásáról. Lepsény testvérvárosából, a németországi Werdenből is tiszteletüket tették a jeles ünnepségen. Salamon Béla, Lepsény nagyközség polgármestere ünnepélyes és megható megemlékezése mellett verssel és dalokkal emelték a megemlékezés ünnepi mivoltát. A Fekete István Általános Iskola diákjai, igazgatónőjük, Némethné Szabó Csilla kíséretében nemzeti színű szalagot helyeztek az emlékműre. Ezt követően a megjelentek a 64 magyar vármegye nevével ellátott zászlókat tűztek az emlékmű lépcsőire.

Az ünnepséget a koszorúzás zárta, amelyen virágot helyezett el: Lepsény nagyközség, Kászon község, Mezőszentgyörgy és Szabad­hídvég önkormányzata, Oromhegyes Helyi Közösség, Fekete István Általános Iskola, Lepsényi Napraforgó Óvoda, Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, Római Katolikus Egyház, Református Egyházközség, Lepsényért Közalapítvány, Esthajnal Nyugdíjas Klub, Pallasz Kulturális és Termé- szetvédelmi Egyesület, Lepsényi Borbarátok, Lepsény Mezőszentgyörgy Sport Kör, Lepsényi Polgárőr Egyesület, Élhető Lepsényért Egyesület, Fidesz Polgári Magyarország Párt és a Mi Hazánk Mozgalom Lepsény-Mezőszentgyörgy szervezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában