Nyelvi és művészeti oktatás folyik az iskolában

2022.06.23. 11:30

Pályázattal, közösségi összefogással újult meg az etyeki iskola

Az iskolai évzárót összekötötték a művészeti iskola által használt traktus belső rekonstrukciójának avatásával. A diákok mellett a szülőknek, önkéntes segítőknek mondtak nagy köszönetet a vakáció „kitörésekor”.

Zsohár Melinda

Valóban sokan sokat tettek azért, hogy az iskola fontos épületrésze megújulhasson

Forrás: Kricskovics Antal

Etyeken a község központjában áll a kétszintes szép régi épület, belső homlokzata a hajdani tervezők, építők jó ízlését és igényességét tükrözi. Sajnos hosszú évek óta igen mostoha sorsban részesült az épület, de az intézmény ennek ellenére kiválóan teljesít. Az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai a nehéz körülmények között is megtettek mindent. A Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola telephelye második éve az etyeki iskola, Guba Judit igazgató vezetésével.

Az iskola azon traktusa, ahol a művészeti oktatás folyt, néhány éve veszélybe került, s mostanra sikerült az épület belső konstrukcióját megvalósítani. Az iskola igazgatója, Nyeste Ferenc László és az évzárón megjelenő Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója elmondta: a Magyar falu programból elnyertek pályázaton ötvennégymillió forintot, ebből sikerült év közben a megvalósítás. Mindketten köszönetet mondtak a türelemért, a pedagógusok munkájáért s főként a szülők és a községbeliek önkéntes tevékenységéért.

Az ünnepélyes avató az évzáró kedves gesztusaival forrt össze, a nemzeti színű szalag átvágásában az iskola vezetőin és a gyerekeken túl közreműködött Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Zólyomi Tamás polgármester. A képviselő emelkedett hangulatban idézte Wass Albert és Kodály Zoltán vonatkozó szavait az összetartó közösségek teljesítéséről, a nemzeti öntudat hétköznapi és iskolai szintű megnyilvánulásairól. Török Szabolcs biztatta a diákokat, legyenek álmaik, s a jellemző pesszimizmus legyőzésére utalt. Etyeken éppen az összefogás és a kitartás eredménye az iskolai fejlesztés. Tavaly az önkormányzat és a szülők összefogásából újult meg az említett szép belső homlokzat külső felújítása, impozáns látványt nyújtva a hatalmas boltíves bejáraton átlépve. További hatmillió forint áll rendelkezésre az udvar burkolatának befejezésére.

A kiváló tanulók jutalmazását követően kis ünnepi műsort adtak a gyerekek. Guba Judit művészetiiskola-igazgató elmondta: a négy művészeti szak folytatódik Etyeken, a zenei, a képzőművészeti, a dráma és színjáték tanszakok mellett pedig ősztől újraindítják a néptánc tanítását az iskolai keretek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában