Honvédelmi előképzés

2022.06.23. 07:30

Leendő katonai pilóták táboroznak Börgöndön

Tihanyi Tamás

Szilády Dezső egymás után szállt fel a kadétokkal

Forrás: Tihanyi Tamás

A börgöndi repülőteret üzemeltető székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület is részt vesz a Honvéd Kadét Programban, amely lényegében honvédelmi előképzést jelent azoknak a fiataloknak, akik kacérkodnak a hivatással, amit a haza fegyveres védelme jelent. Ezekben a napokban zöld sátrak állnak a leszállópálya szomszédságában, tizennyolc fiatal ismerkedik a repüléssel a bázison, ahol nemrégiben épült fel egy új hangár. Szerdán Szilády Dezső, az egyesület elnöke és Józsa Dávid alelnök is a helyszínen volt annak érdekében, hogy oktassa a jelentkezőket: Szilády Dezső például egymás után emelkedett fel repülőgépével, egy-egy utassal, akikből egyszer talán majd vadászrepülő, vagy helikopteres pilóta is lehet.

A kadétok motoros vitorlázó és vitorlázó repülőgéppel szállnak fel ezen a héten (persze még nem egyedül), de szerdán érkezett egy mezőgazdasági munkára kialakított Kamov helikopter, valamint Szolnokról légierőnk egyik büszkesége, egy többfeladatú katonai forgószárnyas, az Airbus gyártmánya, a H 145-ös is. Ám természetesen nem csupán repülés szerepel a programban, az elméletet is meg kell tanulni. A cél az, hogy a legjobb kadétok közül a program folytatásaként a jövőben legalább ketten eljussanak majd a repülő szakszolgálati engedély megszerzéséig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában