Templomfelújítás

2022.06.13. 16:00

Hálaadó istentisztelet és református gyülekezeti családi nap Soponyán

Hálaadó istentiszteletet és családi napot tartott a soponyai református gyülekezet a templomnál. Részt vett az alkalmon Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, igét hirdetett Imre Bálint, a Mezőföldi Református Egyházmegye esperese.

V. Varga József

Forrás: ifj. Osváth István

Az ünnepségen Kovács Csiba Krisztina lelkész szólt a templom felújításának munkálatairól:

– Templomunk 1720-ban épült, jelentős károkat szenvedett 1945-ben, amikor a torony teljesen megsemmisült. Az Úristen csodájaként kormányzati támogatásból és rengeteg adományból 75 év után lett ismét tornya templomunknak, így 2020-ban toronyszenteléssel együtt ünnepelhettük a 300. éves évfordulót. 

– A felszenteléskor éles különbség mutatkozott a régi szürkés, néhol omladozó falak és a gyönyörű hófehér torony között. Azután ismét átélhettük a csodát, a magyar templom-felújítási program keretében elnyert kormányzati támogatásból és a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány adományából elkezdődhetett a templom várva várt külső felújítása. Soltész Miklós államtitkár a múlt év májusában az országos templom-felújítási program Fejér megyei sajtótájékoztatóját a mi templomunk előtt tartotta. Hálás szívvel köszönjük a kormányzati támogatást és a hatalmas adományt!

Forrás: ifj. Osváth István

A felújítási munkák során kicserélték a csatornát, hőszigetelést kapott a fal a kellő vakolattal. A lábazatot lépésálló és vízálló hőszigeteléssel látták el. Megtörtént a kétféle vízelvezetés: az egyik által a tetőről összegyűlt csapadékvizet vezetik el a templom mögött kialakított szikkasztóba, a másik vízelvezetéssel pedig a talajvíz perforált csövön keresztül jut el ugyanoda. A munkák során az oldalbejárathoz térköves járda épült. 

Amint megtudtuk: a templom előtti emlékpark az önkormányzat tulajdona, és az utcáról a templomig eddig nem vezetett semmilyen út, nemrég viszont Diószegi Anna alpolgármester tiszteletdíjából elkészülhetett a murvás út. A persbiterek az elmúlt hónapokban áldozatosan dolgoztak a templom külső környezetének rendbetételén.

Forrás: ifj. Osváth István

Az ünnepi istentiszteleten résztvevőket levélben köszöntötte Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Trombitán és orgonán játszott Demény István és Bálint Győző, az enyingi Tinódi református iskola művésztanárai, énekes-zenés szolgálattal szerepeltek a soponyai és kislángi fiatalok Szabóné Papp Anikó kántor vezetésével, a hittanos gyerekek hálaadó énekét citerán kísérte Szecsődi Rita zenepedagógus, Bencze Péter és Kovács Ábel, közreműködött a soponyai Tábortűz Singers. Az istentisztelet perselypénzét a kárpátaljai-ukrajnai bajbajutottak számára ajánlották fel.

A program gyülekezeti családi nappal folytatódott. A templomban a testvértelepülés és testvérgyülekezet, a szilágysági Kémer református lelkésze,

Kánya Zsolt Attila a kapcsolataink–konfliktuskezelés témában tartott előadást. A templomkertben a kisebbek gyereknapi programokon vettek részt: a gyöngyfűzést, arcfestést és csillámtetoválást ügyességi játék, papírsárkány-, cica- és virágkészítés színesítette. Az ünnepség szeretetvendégséggel fejeződött be.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában