Augusztustól lép életbe a menetrend

2022.06.03. 14:00

Bővülnek az utazók lehetőségei - Kipróbáltuk a fehérvári utazástervezőt

Elindult a 2022 augusztusától bevezetésre kerülő új, bővített menetrendet és hálózatokat bemutató online felület, így jó előre megismerkedhetnek az új tömegközlekedési renddel mindazok, akik gyakorta buszra szállnak. Górcső alá vettünk néhány népszerű útvonalat.

Héjj Vivien

Forrás: FMH-archív

Fotó:

A szekesfehervar.realcity.io oldal utazástervezőjében tehát már a 2022 nyarára tervezett hálózatbővítés menetrendje látható. Az oldal felső részén járatokra, megállókra és címekre kereshetünk, megnézhetjük az egyes járatok jövőbeni útvonalait, megállóit. Az utazástervező fülön konkrét utazásaink menetidejét kalkulálhatjuk, sőt a még pontosabb számítás érdekében az általunk preferált indulási vagy érkezési időt is megadhatjuk. A térkép szűrési feltételek nélkül is használható, megfelelő nagyítással előbukkannak az egyes buszmegállók helyei és az, hogy mely járatok állnak meg az adott megállóban – például láthatjuk, hogy a Videoton megállóhelyen a 26, 26A, 26G és a 32 jelű autó­buszokat vehetjük igénybe, egyúttal azt is megtudjuk, hogy ezen járatok közül melyik hány perc múlva érkezik legközelebb az adott megállóba.

Nézzünk néhány konkrét példát: induljunk Feketehegyről, a Sajó utca/Rába utca megállóból próbáljunk eljutni a Kórház, Rendelőintézet megállóhelyre. A tervező szerint erre két opció van: az egyik 35, a másik 40 percet vesz igénybe. Előbbi esetében elég csupán a 37-es jelű autóbuszra felszállni, majd a megfelelő helyen leszállni. A busz Feketehegy-Szárazrétről kiérve a Palotai, majd a Széchenyi úton halad, onnan a vasútállomás érintésével közelíti meg a kórházat. A másik ajánlott útvonal 11 perces gyaloglással kezdődik: az utas a Hernád utcai megállóban szállhat fel a 13-as buszra, amellyel egészen a Prohászka Ottokár templom megállóhelyig utazik, ott átszáll a 2-es számú járműre, amely ugyancsak a vasútállomás érintésével közelíti meg a rendelőintézetet.

Nézzünk egy másik opciót! Utazzunk ismét a kórházhoz, ám ezúttal lássuk, milyen lehetőségeink vannak akkor, ha a Köfém-lakótelepről indulunk! A három verzió közül a leg­gyorsabb csupán 9 perces utazást ígér a 33-as járattal. Alig negyedóra alatt a 20-as járattal is célba érhetünk, ám ekkor a Madách Imre utca és a kórház közti utat már gyalog kell megtenni. Ha pedig kicsit több időnk van, akkor a 36-os járattal is utazhatunk: ekkor néhány perc sétával indul az út, a legközelebbi felszállási lehetőség a Bereznai utcában van, ahonnét a 36-os biztosítja a rendelőintézet megközelíthetőségét. Ez sétával együtt 17 percet igényel.

Nagy utat járt be a székesfehérvári buszmenetrend: egykor még a Fejér Megyei Hírlap mellékleteiből állíthatták össze olvasóink saját, papíralapú menetrendjeiket, most pedig már az online térben tervezhetjük utazásainkat. Az 1970-es évek óta alapjaiban változatlan buszhálózat – igazodva a lakosság életviteléhez és szokásaihoz – augusztustól kibővített mivoltában szolgálja az utazóközönséget. Kezdődhet az utazástervezés!
Forrás: FMH-archív

Következőnek nézzünk egy, a munkavállalók szempontjából populáris útvonalat, s lássuk, hogy egy átlagos munkanapon reggel 5.30 perckor mennyi idő alatt juthatunk el az autóbusz-állomástól az Alba Ipari Zónáig, azon belül a Repkény utca megállóhelyig. Az egyszerűbb, átszállás nélküli verzió szerint elég csupán felszállni a 13-as buszra, s 20 perc múlva meg is érkezünk. Ugyanennyi idő alatt ászállással is mehetünk: ez esetben a Rozmaring utcáig a 13-as, onnan a 16-os busszal kell utazni.

Ugyanezen utazási feltételekkel lássuk, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik a Videoton Ipari park felé tartanak. A legoptimálisabb verzió szerint csupán 11 perc utazással, a 26A jelű autóbusz igénybevételével elérhető a Piac térről a Videoton. A tervező felkínálja a lehetőséget, hogy az utas az autóbusz-állomásról a 13-as busszal elmenjen a Református iskola megállóig, majd az út túloldalán felszálljon a 24-es jelű buszra, ami a Karinthy Frigyes utcáig viszi – onnan nagyjából 3 perc séta az úti cél. Mindez már 23 percbe telik. A harmadik opció szerint szintén a 13-as buszra kell szállni, ami 5 perc alatt jut el a Prohászka Ottokár-templomhoz, ahonnét további 15 perc utazással, a 32-es járat igénybevételével érhető el az ipari park.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában