Sárkányimádók és más szerzetek

2022.06.04. 20:25

A Pákozd melletti dombokra költözött a vidámság a sárkányeresztő fesztiválon

Harmincadik, jubileumi évéhez érkezett a nemzetközi sárkányeresztő fesztivál.

Tihanyi Tamás

Jakli Beatrix a helyieket képviselte a gyereknapot idéző eseményen

Forrás: Tihanyi Tamás

Idén is érkeztek honi és külföldi „sárkányimádó” családok, baráti társaságok, sárkányos egyesületek. A lelkesebbek már pénteken megjöttek és lakókocsival, sátorral foglalták el már jól megszokott helyeiket.  

– Minden évben jöttek vendégek Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Csehországból, de volt év, hogy még Kínából is ellátogattak hozzánk – emlékezett vissza Janicska Judit szervező. – A magyarországi sárkányeresztő egyesület tagjai szoros barátságot ápolnak külföldi sárkánybarát társaikkal, az évek folyamán szinte minden olyan országba meghívást kaptak már, ahol hagyományai vannak ennek a sportnak. Mert ez bizony a szórakozás mellett sport is, nem beszélve azokról az építőkről, akik saját maguk tervezik és valósítják meg remekbe szabott sárkányaikat. Minden évben elcsodálkozom, hogy milyen csodákat hoznak el ezek az elhivatott emberek.  

Ezúttal talán némileg kevesebben voltak, mint ahogyan azt egy-egy korábbi évben megtapasztaltuk. Ám a gyerekek egész nap a szabad levegőn szaladgálhattak, barátokra lelhettek, a családok pedig tartalmasan szórakozhattak az éjszakai eső után felderült időben, hiszen az esemény kulturális programokkal gazdagodott.

 

– A mi szerepünk ebben a sárkányozásban az, hogy itt Pákozdon szeretettel fogadjuk vendégeinket, a környező települések turistáit, a falubelieket – folytatta a kulturális szakember. – A hegyre telepített színpadon délután már három órától vártuk a rendezvényre látogatókat a színpadi produkciókkal, mások mellett a Pákozdi Kulturális Egyesület különböző művészeti csoportjai is felléptek. 

Egyebek mellett volt népzene és táncház, gyermekzenekar és interaktív bábszínház, szombaton estére éjszakai reptetést szerveztek fénykeltő eszközök bevetésével. A fesztivál másnapjára, vasárnap délelőttre pedig vezetett kalandtúrát tervezett a Pákozdi Hadtörténeti és Kegyeleti Csoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában